******
20 Capital.gr
Capital Blogs .
.
, , . . " " .


75467
, 8 2015
19:59

Εναι απστευτη η ληστεα των μετχων απ τις τρπεζες, ειδικ των Ελλνων μικρομετχων, οι οποοι συμμετεχαν στις αυξσεις κεφαλαου - προφανς με την ανοχ της κυβρνησης, η οποα επτρεψε στους τοκογλφους να διαπρξουν να ττοιο γκλημα. Εν τοτοις, η απραξα των μετχων, η δειλ αποδοχ της κλοπς εκ μρους τους απ αυτος, στους οποους εμπιστεθηκαν τα χρματα τους, εναι απαρδεκτη - εν τεκμηρινει για ποι λγο μειναν 400 ολκληρα χρνια σκλαβωμνοι ενς υποανπτυκτου λαο.       

***********************************************************

Σαν να μην φτανε το γεγονς τι, λυμανονται την Ελλδα δο αντιμαχμενες μεταξ τους ξνες συμμορες, το αμερικανικ ΔΝΤ απ τη μα πλευρ, εν η Γερμανα με τα πινια της απ την λλη (ΕΚΤ, ESM, ΕΕ), συνεχζεται παρλληλα η απστευτη απομζηση της απ το εσωτερικ – απ τις αχρταγες μεγλες τρπεζες, οι οποες κυριολεκτικ ληστεουν τους λληνες ετε αυτο εναι μτοχοι τους, ετε ομολογιοχοι, ετε το διο το δημσιο, με την ανοχ της κυβρνησης.

Την δια στιγμ ορισμνοι μεγλοι τραπεζτες, κποιοι απ τους οποους  εκμεταλλεονται ασστολα τις τρπεζες που διοικον, χουν το θρσος να παρουσιζονται ως οι προσττες των αδυντων – αρνομενοι δθεν να κατασχσουν τα σπτια των «φτωχν βιοπαλαιστν», παρ το τι αρκετο χουν δη πουλσει τα δνεια τους σε ξνους κερδοσκπους.

Φυσικ δεν αναφρουν πως οι διοι «εκβιζουν» την κυβρνηση με επασχυντο τρπο  μσω των τερστιων εγγυσεων που τους χει δσει στο παρελθν (πνω απ 140 δις €), των περπου 48 δις € των προηγουμνων αυξσεων κεφαλαου, με τις οποες επιβαρνθηκε το δημσιο χρος (ρα οι Πολτες), καθς επσης των καταθσεων των Ελλνων (ρθρο).

Αιτιολογον δε τις ανγκες τους για να εκφλαια, με την αξηση των επισφαλειν τους στα 107 δις € απ τα 207 δις € που χουν δανεσει συνολικ στην οικονομα – σαν να ταν οι λληνες υπεθυνοι για τον τρπο, με τον οποο διαχειρζονταν οι τρπεζες τα δνεια τους. Καμα επιχερηση λλωστε δεν θα μποροσε να ενοχοποισει τους Πολτες για τις ανεσπρακτες πιστσεις προς τους πελτες της, πσο μλλον να ζητσει απ το κρτος να τις καλψει – εν ο διευθυντς της θα οδηγοταν στη φυλακ, χωρς καμα απολτως καθυστρηση.

Φυσικ οι τοκογλφοι δεν αναφρουν πως οι καταθσεις των Πολιτν δεν χουν καμα απολτως σχση με τα δνεια που παρχουν οι διοι, δημιουργντας χρματα απ το πουθενκαθς επσης χρενοντας ετσια επιτκια που υπερβανουν το 500% των δικν τους κεφαλαων (ρθρο) – εν χουν χρησιμοποιηθε αποκλειστικ και μνο για τις δικς τους ανγκες, χωρς φυσικ να χουν την δεια των αποταμιευτν τους, οι οποοι χουν καταντσει σμερα να εκλιπαρον για τα δικ τους χρματα, φοβομενοι επ πλον μπως τα χσουν.

Ββαια καννας δεν κατακρνει τις τρπεζες /και δεν αναφρει τι, χουν ενισχυθε απ το δημσιο με τα διπλσια χρματα, συγκριτικ με τις επισφλειες τους – αφο αποτελον τους μεγαλτερους διαφημιζμενους, εξαγορζοντας αδρ με τα χρματα των φορολογουμνων τη σιωπ των περισσοτρων ΜΜΕ.

Δυστυχς μως, στην Ελλδα δεν υπρχει καννα πολιτικ κμμα που να χει το θρρος να διξει λες αυτς τις συμμορες απ την πατρδα μαςσο και αν κοστσει – αφο σχεδν λα επιλγουν τον εκολο δρμο της χειραγγησης των Πολιτν με απστευτα ψματα, γνωρζοντας τι χουν σε μεγλο βαθμ γνοια του τι ακριβς συμβανει. ποιο ΜΜΕ δε «συλληφθε» να προσπαθε να ενημερσει σο πιο σωστ και υπεθυνα μπορε την κοιν γνμη, τοποθετεται αυτματα εκτς του διαφημιστικο κυκλματος – καταδικαζμενο στην ποιν της απαξωσης και του θαντου.

Περαιτρω, το χειρτερο λων εναι το αποτρπαιο γκλημα της σημερινς κυβρνησης, η οποα δολοφνησε κυριολεκτικ την τελευταα ελπδα των Ελλνων, για μα πραγματικ αλλαγ – αποτελντας μεγλη ντροπ για την ευρωπακ αριστερ, εν με τον τρπο που κυβερνει τη χρα θα καταφρει τελικ να καταστρψει μα για πντα τα αριστερ κινματα τσο στην Ελλδα, σο και στην υπλοιπη Ευρπη.

Στα πλασια αυτ, γνωρζοντας πσο χουν εκμεταλλευθε οι πντες την Ελλδα, χωρς να εξαιρομε τις λγες μεγλες οικογνειες που δεν χουν πψει ποτ μχρι σμερα να την απομυζον διαφθειρμενες και διαφθεροντας, χουμε την ποψη πως μνο με τη χρεοκοπα θα μποροσαν να εκδιωχθον λες αυτς οι συμμορες. Φυσικ θα ταν πολ επδυνη, εφιαλτικ ασφαλς, αλλ θα διασζονταν τουλχιστον τσο η πατρδα μας, σο και τα παιδι μας – τα οποα δυστυχς θα καταδικαστον σε σκλβους χρους στο διηνεκς, εν δεν μεσολαβσει κτι πολ εντυπωσιακ.

Η Ελλδα μως δεν εναι σε θση οτε καν να χρεοκοπσει, για λγους που χουμε αναλσει στο παρελθν (ρθρο), οπτε δεν φανεται καννα τλος στα μαρτρια των Πολιτν της – τα οποα θα συνεχζονται, ενδεχομνως ως του πραγματικ τα ρφια των Σοπερ Μρκετ να μενουν δεια, να μην υπρχουν οτε γζες στα νοσοκομεα, τα σχολεα να μην μπορον να ανοξουν, εν τα βενζινδικα να παραμνουν κλειστ.

Μχρι να συμβον δηλαδ λα αυτ που θα συνβαιναν σως μεσα, εν η Ελλδα εχε τη δυναττητα το θρρος να επιλξει τη λση της στσης πληρωμν – με την ειδοποι διαφορ μως πως ττε οι περισστεροι λληνες θα χουν χσει τα σπτια τους, τις επιχειρσεις τους, τα χρματα τους και την πατρδα τους, αδιαφορντας πλον για τα ρφια των Σοπερ Μρκετ για τη βενζνη στα πρατρια, αφο τσι και αλλις δεν θα μπορε η πλειοψηφα τους να αγορσει τποτα.

Σχετικ ρθρα:

Η αποκλυψη της τραπεζικς απτης  

Η τραπεζικ παγδα

Η απληστα των τραπεζν

Η χρηματοπιστωτικ επανσταση

       e-mail
3223
, 11 2015
11:38

"Οι δρακντειοι νμοι του τρτου μνημονου, ειδικ η εκποηση της δημσιας περιουσας, οι μαζικς κατασχσεις, οι πλειστηριασμο, καθς επσης οι φορολογικς επιδρομς ναζιστικν προτπων, με τη διαδικασα του κατεπεγοντος και χωρς καμα δικαστικ προστασα, μπορον κλλιστα να παρομοιασθον ως μα συλλογικ οικονομικ γενοκτονα – μοναδικ στην παγκσμια ιστορα.

 

Για πρτη φορ λοιπν στην μακραωνη ιστορα της Ελλδος υπρχει μεγλη πιθαντητα η χρα μας να εξαφανισθε σαν θνος – πως συνβη και με λλους λαος στο παρελθν. Μπως αλθεια εναι προτιμτερη η χρεοκοπα απ τον αργ, επδυνο και σγουρο θνατο, καθς επσης απ τον αφελληνισμ που προετοιμζεται;" (πηγ).

 

******************************************

 

Θεωρομε εξαιρετικ ανησυχητικς τις αντιφατικς δηλσεις, σμφωνα με τις οποες απ τη μα πλευρ καταργεται το ΣΔΟΕ, με τις υποθσεις που ερευνοσε εχε ολοκληρσει να παγνουν (πηγ), εν απ την λλη σχεδιζονται τρομοκρατικς φορολογικς επιδρομς κατ τα γερμανικ πρτυπα (ρθρο).

 

Κοιν σημεο των δο αυτν «σχεδιασμν» πντως φανεται να εναι η «ανεξρτητη» Γενικ Γραμματεα Εσδων – ανεξρτητη σον αφορ την Ελλδα, χοντας σως καταληφθε απ τη Γερμανα, ενδεχομνως μαζ με το υπουργεο Οικονομικν, τσι στε τα σοδα απ τις πσης φσεως ληστρικς επιδρομς, κατασχσεις φρους, να οδηγονται απ” ευθεας στους δανειστς.

 

Την δια στιγμ, πως συνβαινε πντοτε ταν δρομολογοταν μτρα εξαθλωσης και λεηλασας των Ελλνων απ τις κυβερνσεις τους (μνημνια), βλπουν το φως της δημοσιτητας υποθσεις φοροδιαφυγς μεγλο-γιατρν, αναφορς του επιθεωρητ δημσιας διοκησης, ο οποος φανεται πως χει ανακαλψει τον τρπο εξλειψης του δημοσου χρους (πηγ) κοκ. – τσι στε να τοποθετεται η μα κοινωνικ ομδα εναντον της λλης, λληνες εναντον Ελλνων, χωρς να προσχουν τι ακριβς διαδραματζεται στο παρασκνιο.

 

Εκθσεις δε, πως η πρσφατη που τεκμηρινει πως μνο απ τις μεισεις των τιμν της ακνητης περιουσας χθηκαν σχεδν 2 τρις € στα χρνια των μνημονων, επ πλον στην απλεια των εισοδημτων, στην κατρρευση της αξας των επιχειρσεων, ειδικ των εισηγμνων στο χρηματιστριο κοκ., δεν προβλλονται σχεδν καθλου – εν ξεκινει το ξεπολημα της δημσιας περιουσας στη Γερμανα, με πρτα τα 14 αεροδρμια, απ τα οποα θα εισπραχθε 1,5 δις €, αφο μως προηγουμνως η Ελλδα πληρσει 2 δις € για να διενεργηθον οι απαρατητες επενδσεις!

 

Τα 1,5 δις € ββαια εναι σταγνα στον ωκεαν, απναντι στα χρματα που πρκειται να διατεθον για την επμενη κεφαλαιοποηση των τραπεζν, η οποα δεν ταν απαρατητη επτ μνες πριν – στα 25 δις € που θα επιβαρνουν το δημσιο χρος, τα οποα αντιστοιχον με 16,5 φορς τα 14 αεροδρμια που θα ξεπουληθον, οπτε με 231 ττοια αεροδρμια με δκα ολκληρα ετσια ΕΝΦΙΑ.

 

Φυσικ θα ακολουθσουν τα λιμνια, η ενργεια (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ), η δρευση και λες οι λλες κοινωφελες, στρατηγικς κερδοφρες επιχειρσεις, καθς επσης λα τα περιουσιακ στοιχεα του δημοσου που παραχωρθηκαν στο, ιδιωτικο δικαου, ΤΑΙΠΕΔ –  ταν θα μποροσαν να εισπραχθον κατ πολ περισστερα χρματα, εν μετατρεπταν σε μα συμμετοχικ εταιρεα (Holding), εισγοντας σωστ διαχωρισμνες θυγατρικς του σε κποιο ξνο χρηματιστριο.

 

Εν η Ελλδα κατφερνε παρλληλα να εκδσει ομλογα, με αποδκτες τους καταθτες της, κατ το παρδειγμα της Ρωσας (ρθρο), δεν θα εχε προφανς ανγκη καννα μνημνιο για να χρηματοδοτηθε,πσο μλλον να ξεπουλσει τα περιουσιακ της στοιχεα – κτι που μως δεν επιδικεται απ την κυβρνηση, ενισχοντας τις υποψες περ μας αριστερς Δορειου ππου, στην υπηρεσα των διεθνν τοκογλφων.

 

Περαιτρω, το γεγονς τι η κυβρνηση φερε το τρτο μνημνιο παραδξως την τελευταα στιγμ, ταν δηλαδ δεν υπρχε καθλου χρνος για να διαβαστε απ τους βουλευτς, επνω απ τα κεφλια των οποων κρεμταν η δαμκλειος σπθη της τακτης χρεοκοπας της Ελλδας, μαζ με την ξοδο της απ την Ευρωζνη, δημιουργε μεγλες αμφιβολες – σε σχση με τον πραγματικ ρλο του πρωθυπουργο.

 

Πολ περισστερο, εν συνδυσει κανες λα μαζ τα παραπνω γεγοντα – τα οποα δεν δνουν μνο την εντπωση της λεηλασας των υπερχρεωμνων με πνω απ 200 δις € Ελλνων (στις τρπεζες και στο δημσιο), καθς επσης του κρτους, αλλ κτι πολ χειρτερο.

 

Φυσικ καννας δεν μπορε να πιστψει πως η Ελλδα σχεδιζεται να χει την «τχη» της πρην Γιουγκοσλαβας, με οικονομικ πλα στη θση των ττε στρατιωτικν – οτε πως δρομολογεται μα γενοκτονα τεραστων διαστσεων, στα ρια της φυλετικς εκκαθρισης.

 

Εν τοτοις, λα σα συμβανουν εναι πολ δσκολο να ερμηνευθον διαφορετικ λογικ – κυρως επειδ δεν μοιζουν με τις ληστρικς επιδρομς του ΔΝΤ σε λλες χρες, πως στην Τουρκα, στη Βραζιλα, στην Αργεντιν κοκ., που ο απτερος στχος του ταν η επιβολ της συνανεσης της Ουσιγκτον (ρθρο).

 

Ολοκληρνοντας, πολ φοβμαστε τι εμαστε αντιμτωποι με γεγοντα, τα οποα δεν περνον καθλου απ το μυαλ απ τη φαντασα μας – ειδικ εν παραμενουμε ουδτεροι, θεωρντας πως δεν θα μας συμβε κτι απλυτα καταστροφικ, εν τηρσουμε επακριβς τις προποθσεις του τρτου μνημονου, στω με τις τερστιες θυσες που απαιτον. Μπορε ββαια να κνουμε λθος, αλλ οι ενδεξεις δεν παουν να υπρχουν σο καλοπροαρετοι και αν εμαστε – οπτε ο εφησυχασμς δεν εναι η καλτερη στση μας, ως υπεθυνοι λληνες Πολτες.

 

Υστεργραφο: Μχρι πρσφατα φοβμαστε πως ο κνδυνος ταν ο κρατος νεοφιλελευθερισμς, που θα κατληγε η Ελλδα σε μα πολ χειρτερη θση απ τις Η.Π.Α. (ανλυση). Σμερα μως, παρατηρντας τις εξελξεις, υποψιαζμαστε πως κτι ττοιο θα ταν το μικρτερο κακ – χωρς μως να μπορομε να διακρνουμε καθαρ τι ακριβς μας επιφυλσσεται.

 

Πρσφατο ρθρο: Γιατ σιωπον τα πρβατα;

       e-mail
3366
, 13 2015
13:44

Κυκλοφορον πολλο μθοι, σχετικ με τις ευθνες της χρας μας, σον αφορ το δρμο της προς τη χρεοκοπα (ανλυση) - χωρς αυτ να σημανει πως υποτιμομε τα δικ μας τερστια λθη δεν κνουμε την αυτοκριτικ μας, ως Πολτες που χουν την ευθνη τσο του εαυτο τους, σο και των πολιτικν επιλογν τους.

 

Εν τοτοις, δεν εμαστε υπεθυνοι για τις ανισορροπες που χαρακτηρζουν ακμη τη νομισματικ νωση, καθιστντας θνησιγενς το ευρ - με κορυφαα τα δυσθερητα πλεονσματα στο ισοζγιο τρεχουσν συναλλαγν της Γερμανας εις βρος των εταρων της, τους οποους εκμεταλλεθηκε αμσως μετ την υιοθτηση του ευρ (ψφιση της «ατζντας 2010» το 2000, με στχο την αξηση της ανταγωνιστικτητας της, χειραγγηση της νομισματικς πολιτικς της ΕΚΤ κοκ.).

 

Δεν εμαστε επσης υπεθυνοι για την λλειψη ευρωπακν Θεσμν, για τη δετερη βασικ αιτα της κρσης δηλαδ, οτε για την τρτη - τη μη παρξη μας πραγματικς κεντρικς τρπεζας, η οποα να ενεργε προς φελος λων των κρατν της Ευρωζνης, παρ το τι χει παραδοθε η νομισματικ μας κυριαρχα, καθς επσης το μεγαλτερο μρος της δημοσιονομικς μας πολιτικς.

 

Στα πλασια αυτ, αφενς μεν επειδ δεν προβλπεται η αλλαγ των συνθηκν που επικρατον στη νομισματικ νωση, αφετρου λγω του τι εναι αδνατον ποτ να διαπραγματευθομε μα σωστ λση για την Ελλδα απ τη νομοτελειακ θση αδυναμας που βρισκμαστε (ρθρο), εν δεν αντιδρσουν οι μεγλες χρες που χουν τη δυναττητα πρπει υποχρεωτικ να αναζητσουμε ναν λλο δρμο - διαφορετικ θα βισουμε τα δια προβλματα με τις αναπτυσσμενες χρες, οι Πολτες των οποων εγκαταλεπουν μαζικ τις πατρδες τους (ρθρο).

 

Επειδ μως εμαστε εγκλωβισμνοι στην τριπλ παγδα του ευρ, του χρους και των μνημονων (ανλυση), εν χουμε καθυστερσει πρα πολ να υιοθετσουμε να εθνικ σχδιο παραγωγικς και θεσμικς ανασυγκρτησης της πατρδας μας, η οποα καταστρφηκε ολοσχερς απ τα «σφλματα» του ΔΝΤ και των κυβερνσεων μας, οι επιλογς που χουμε στη διθεση μας εναι ελχιστες - καθς επσης πολ οδυνηρς.

 

Ειδικτερα, εν καταφρουμε να δραστηριοποιηθομε συλλογικ, επενδοντας μνοι μας στη χρα μας παρ τους κινδνους που υπρχουν, με τα πραγματικ χρματα και τα υπλοιπα μσα/πρους που χουμε στη διθεση μας εντς και εκτς της Ελλδας, μπορομε να αντιστρψουμε την αρνητικ πορεα της οικονομας μας, παραμνοντας εντς της Ευρωζνης - ακμη και αν αποφασσουμε αργτερα να την εγκαταλεψουμε, εκοσια μως και χι «διωγμνοι» (με κντρο βρους τον τουρισμ, τη γεωργα, τη ναυτιλα και τις υπηρεσες υψηλο επιπδου - ενδεχομνως ακμη και με τις διευκολνσεις που παρχει το φορολογικ καθεστς του Λουξεμβοργου, της Ολλανδας, της Κπρου, του Μονακ κλπ., σε επιλεγμνες περιοχς της χρας).

 

Η δετερη επιλογ, η ξοδος απ την Ευρωζνη δυνατν σε συμφωνα με τις υπλοιπες χρες (σενριο), παραμνοντας ασφαλς στο σστημα της ελεθερης οικονομας, απαιτε τις διες παραπνω προποθσεις - καθς επσης να λεπτομερς σχδιο, για το οποο χρειζεται αφενς μεν αρκετς χρνος, αφετρου πλρης ενημρωση λων των Ελλνων. Κατ την ποψη μας δε, θα επρκειτο για μα πολ πιο φιλδοξη επιλογ, αρκετ δυσκολτερη στην εφαρμογ της.

 

Και οι δο μως επιλογς προποθτουν τη στελχωση λων των Θεσμν της Ελλδας, απ την εκτελεστικ εξουσα ως την κεντρικ τρπεζα, τη δικαστικ εξουσα και τα εργατικ συνδικτα, με τους ικαντερους και εντιμτερους λληνες - γεγονς που αναμφβολα αποτελε το μεγαλτερο μας πρβλημα, ειδικ σον αφορ την κυβρνηση, αφο καμα μχρι σμερα δεν στθηκε αντξια των ευθυνν της.

 

Συμπερασματικ λοιπν λσεις υπρχουν ετε εντς, ετε εκτς της Ευρωζνης. Αυτ που δεν διαθτουμε εναι οι Θεσμο που θα μποροσαν να τις εφαρμσουν με επιτυχα - εν πρπει να αποφγουμε με κθε τρπο να βρεθομε ξαν στο λεος ενς πρωθυπουργο, ο οποος θα ισχυρισθε πως αγωνσθηκε με σθνος, αποτυχανοντας μως παταγωδς. ως του λυθε αυτ το πρβλημα, δεν μπορε κανες να περιμνει κτι πιο θετικ για το μλλον της χρας - σο και αν το επιθυμομε λοι μας.

 

Ολκληρο το ρθρο στο:

 

Η θλιβερ υποβθμιση

       e-mail
7312
, 12 2015
13:46

"Η ελληνικ τραγωδα αποτελε να χαρακτηριστικ παρδειγμα του τρπου, με τον οποο πντοτε καταρρουν οι νομισματικς ενσεις - ταν δεν μετατρπονται σε πολιτικς, πως οι Η.Π.Α. Με απλ λγια, οδηγονται κατ καννα σε ανισορροπες, πως εν προκειμνω οι ευρωπακς (ανλυση) - που η Γερμανα απομυζε λες τις λλες χρες, με κριτριο τα τερστια πλεονσματα του ισοζυγου τρεχουσν συναλλαγν της (ρθρο), χοντας υιοθετσει ναν επασχυντο μερκαντιλισμ".

 

***************************************************

 

Με κριτριο το υπρογκο δνειο ψους 53,5 δις € ως το 2018 που ζτησε η κυβρνηση απ το ευρωπακ ΔΝΤ (ESM), χουμε την ποψη πως για μα ακμη φορ θα θεωρηθομε αναξιπιστοι - αφενς μεν γιατ δεν θα χουμε τη δυναττητα να το εξοφλσουμε, αφετρου επειδ σχεδιζεται η υιοθτηση μτρων που εναι αδνατον να εφαρμοσθον πρακτικ, να αποδσουν δηλαδ τα προσδοκμενα, μετ απ ξι χρνια καταστροφικς φεσης.

 

Εκτς αυτο, με δεδομνο το αποτλεσμα του δημοψηφσματος (ρθρο), τα ποια μτρα ληφθον δεν θα χουν τη στριξη σσσωμης της ελληνικς κοινωνας - χωρς την οποα εναι καταδικασμνα να αποτχουν.

 

Φανεται ββαια εξωτερικ πως εναι πιο σωστ «δομημνα», σως επειδ η Τρικα κτι μαθε απ τα τερστια σφλματα της - με τρομακτικ εξαρεση την αυτνομη Αρχ εσπραξης των φρων, η οποα ενδεχομνως σημανει «κατληψη» του υπουργεου οικονομικν, καθς επσης Τελωνεων, Εφοριν και ΣΔΟΕ, απ τους ξνους κατακτητς (πως και η νομοθεσα περ χρεοκοπας, οι ιδιωτικοποισεις κοινωφελν επιχειρσεων, η λεηλασα της δημσιας περιουσας, η καταγραφ της ιδιωτικς περιουσας για να κατασχεθε να μεγλο μρος της κοκ.).   

 

Τλος, μα αριστερ κυβρνηση δεν εναι σε θση να εφαρμσει μα ακραα νεοφιλελεθερη πολιτικ, οπτε εναι εκ των πραγμτων αδνατη η επιτυχα των μτρων - εν δεν σχεδιζεται ββαια η αντικατσταση της, με χωρς τη θληση του πρωθυπουργο («αποκοπ» της αριστερς πλατφρμας ανατροπ του κυβερνντος κμματος).   

 

Η μνη λογικ εξγηση τρα αυτν των μτρων, καθς επσης της ενδεχμενης γκρισης τους απ την Τρικα και την Ευρπη, η οποα δεν θεωρεται φυσικ δεδομνη, εναι να ταν προσυμφωνημνα - να πρκειται δηλαδ για να στημνο παιχνδι, τσι στε να πεισθον λες οι συνιστσες της κυβρνησης και λα τα ελληνικ κμματα να τα ψηφσουν. Στα πλασια αυτ τα εξς:   

 

(α)  Η στση πληρωμν

 

Εν θα εχαμε μα κυβρνηση που θα μποροσε να διαχειριστε σωστ την οικονομα της χρας, κτι που δεν συμβανει με βση την εμπειρα των τελευταων πντε μηνν, εμες τουλχιστον θα προτιμοσαμε την μεση στση πληρωμν εντς της Ευρωζνης (ρθρο), στω και τσο καθυστερημνα - τσι στε να γνουν οι απαιτομενες, ντιμες διαπραγματεσεις με τους πιστωτς.

 

Στχος θα ταν η επτευξη μας πραγματικ βισιμης συμφωνας, η οποα προποθτει την ονομαστικ διαγραφ του 50% του δημοσου χρους, αναπτυξιακ μτρα, καθς επσης την ενσχυση των τραπεζν με να κεφλαια, ναντι σοβαρν μεταρρυθμσεων της ελληνικς οικονομας - οι οποες δεν χουν ββαια καμα σχση με τις μεισεις μισθν και συντξεων (ρθρο). 

 

σον αφορ την ονομαστικ διαγραφ μρους του χρους, δεν εναι μα παρκληση, οτε ισχυριζμαστε ανητα πως πρκειται για επαχθς χρος, αφο δεν δημιουργθηκε απ δικτατορικς κυβερνσεις. Αντθετα, οφελει να ζητηθε ως νμιμη αποζημωση της πατρδας μας, για τις τερστιες ζημες της τξης του 1 τρις € που μας προκλεσαν τα λανθασμνα μτρα, τα οποα μας επιβλθηκαν απ την Τρικα (μνημνια) - γεγονς που χει παραδεχθε πολλς φορς το ΔΝΤ, τελευταα με τη γνωστ κθεση του (ανλυση).

 

Το διο ισχει και για τα αναπτυξιακ μτρα, χωρς τα οποα εναι αδνατη η αναβωση εκενου του παραγωγικο ιστο που καταστρφηκε ανεθυνα, εν χι σκπιμα, απ τους δανειστς μας - εν δικαιομαστε τη στριξη των τραπεζν, απαιτομε και δεν παρακαλομε δηλαδ, επειδ δολοφονθηκαν παρνομα απ την ΕΚΤ (ανλυση). 

 

Η απλ αναδιρθρωση τρα του χρους, η επιμκυνση του χρνου αποπληρωμς με χαμηλ επιτκια, δεν εναι πλον αρκετ - αφο δεν θα εξασφλιζε τη μερικ διαγραφ του ιδιωτικο χρους, το οποο χει φτσει πλον σε δυσθερητα εππεδα (πνω απ 250 δις €), δεν θα επανφερε την πιστοληπτικ ικαντητα του δημοσου και ιδιωτικο τομα στο προηγομενο στδιο, εν δεν θα επτρεπε την προσφυγ της Ελλδας στις αγορς.

 

Επομνως, θα διαιωνιζταν τα προβλματα της ελληνικς οικονομας, εν θα παρμενε στον ορ της Ευρωζνης, υποχρεωμνη να ανχεται τον επασχυντο κυνισμ του κ. Σιμπλε, ο οποος πρτεινε στις Η.Π.Α. την ανταλλαγ μας με το χρεοκοπημνο Puerto Rico (πηγ) - μα θλια συμπεριφορ που δεν θα διστζαμε να τη χαρακτηρσουμε ως ναζιστικ, αντξια των προγνων ενς υπουργο οικονομικν που δεν ντρπεται να μας αρνεται την πληρωμ των χρημτων που μας οφελει (Αιδς Γερμανο). 

 

(β)  Ο οδυνηρς συμβιβασμς

 

Επειδ μως δεν χουμε μα κυβρνηση που θα μποροσε να διαχειρισθε σωστ την οικονομα της Ελλδας (για την  αντιπολτευση ισχει το διο), δεν εναι εκολο να τοποθετηθομε εναντον της συμφωνας - με την ννοια πως θα επιλγαμε να δηλητριο που δεν θα σκτωνε ακαριαα τη χρα, ελπζοντας σε μα αλλαγ των συνθηκν, σε μα διαγραφ τους χρους απλ στο να κερδσουμε χρνο, τσι στε να προετοιμασθομε σωστ για την ποια ρξη.

 

Προφανς, πριν επιλξει κανες τη ρξη, απαιτεται η επιστροφ της χρας σε μα κποια ομαλτητα, το νοιγμα των τραπεζν, η θωρκιση τους, ρεζρβες στα ταμεα του δημοσου, η σωστ πληροφρηση των Πολιτν, μα ικαν κυβρνηση, η ερεση συμμχων στην Ευρωζνη και αλλο, να σοβαρ σχδιο με εναλλακτικς λσεις κοκ. - αφο διαφορετικ θα χναμε εκ των προτρων τον πλεμο, μη χοντας καμα δυναττητα να τον κερδσουμε.

 

Ο «πλεμος» αυτς πντως δεν θα αποφευχθε, ετε υπογραφε το τρτο μνημνιο, ετε χι - εναι δηλαδ νομοτελειακς, εν δεν αποφασισθε η διαγραφ ενς μεγλου μρους του δημοσου χρους, χωρς την οποα η εξυπηρτηση του (γρφημα) εναι αδνατη.  

 

Μπορομε;

 

Εισαγωγικ, καννας λογικς νθρωπος δεν κατανοε γιατ κλεισαν οι ελληνικς τρπεζες, για να τσο μεγλο χρονικ διστημα, ταν επιτρπονται οι συναλλαγς με ηλεκτρονικ χρματα εντς της Ελλδας - εν για τις πληρωμς με μετρητ εναι κτι παραπνω απ αρκετ τα 60 € την ημρα.

 

Εν λοιπν οι τρπεζες νοιγαν μετ απ 2-3 ημρες στερα απ την υιοθτηση των κεφαλαιακν ελγχων (capital controls), θα μποροσαν τουλχιστον να εφοδιαστον με χρεωστικς κρτες σοι δεν διθεταν, να διενεργον εμβσματα στο εσωτερικ αυτο που δεν χουν πρσβαση στην ηλεκτρονικ τραπεζικ κοκ. - οπτε να μην καταρρεσει εντελς η πραγματικ οικονομα, καθς επσης η ζτηση/κατανλωση. Καννας ββαια δεν κατανοε γιατ θα πρεπε να διαφγουν καταθσεις νω των 40 δις € προτο επιβληθον οι λεγχοι - χοντας ελογα την υποψα πως κτι λλο συμβανει.

 

Η πλρης αδυναμα τρα πληρωμν στο εξωτερικ θα μποροσε να μετριασθε, καθς επσης να αντικατασταθε με την επιβολ δασμν στις εισαγωγς (ρθρο), προς φελος των δημοσων εσδων και των ελληνικν προντων - που οι απαρατητες εισαγωγς θα διευκολνονταν με την παροχ ειδικν αδειν, με τη διαδικασα του κατεπεγοντος.

 

τσι, με δεδομνο το τι χει προηγηθε, καλς κακς, η «εσωτερικ υποτμηση» (μεωση μισθν), θα εχε η χρα τα «πλεονεκτματα» της δραχμς, χωρς τα τρομακτικ μειονεκτματα της - ραγδαα υποτμηση, διπλασιασμς των εξωτερικν χρεν κοκ. 

 

Περαιτρω, η ποστητα χρματος εντς της χρας, συμπεριλαμβανομνων αυτν που φυλσσονται στα σπτια των Ελλνων, εναι υπεραρκετ για την ομαλ λειτουργα της οικονομας - εν δεν θα υπρχε νας τσο μεγλος κνδυνος για το χρηματοπιστωτικ σστημα, εν οι συναλλαγς γνονταν με ηλεκτρονικ και χι με μετρητ χρματα, αφο δεν θα μποροσαν να ακολουθσουν μαζικς επιθσεις σε λες μαζ τις τρπεζες.

 

Ο επσημος δεκτης Μ1 της ποστητας χρματος λλωστε χει μεν μειωθε σημαντικ, αλλ χι σε καταστροφικ εππεδα, εν πολλ μετρητ χρματα χουν φγει μεν απ τις τρπεζες, αλλ δεν χουν δαπανηθε - οπτε η οικονομα θα μποροσε να λειτουργσει, χωρς ανυπρβλητες δυσκολες, εν επικρατοσε ψυχραιμα. Πσο μλλον εν οι λληνες ρχιζαν ξαν να καταναλνουν και να επενδουν, χοντας ανακτσει τις ελπδες τους για το μλλον.   

 

Παρ την τερστια ζημα λοιπν που μας προκλεσε η ΕΚΤ, κλενοντας αυθαρετα και παρνομα τις τρπεζες μας, με αποτλεσμα κποιες απ αυτς να κινδυνεουν να χρεοκοπσουν (αφο το πρβλημα ρευσττητας μετατρπηκε ταχτατα σε πρβλημα φερεγγυτητας, λγω της ΕΚΤ, κυρως μως εξ αιτας των μνημονων), οπτε να πρπει να διασωθον απ τους μετχους, τους ομολογιοχους και τους καταθτες τους, η Ελλδα θα μποροσε να τα καταφρει - εν εχε μα ικαν και επαρκ κυβρνηση.

 

Ολκληρο το ρθρο στο

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΟΥΜΕΡΟ ΙΙΙ

       e-mail
3419
, 21 2015
15:57

Θα μποροσαμε να ισχυρισθομε πως εχαμε προειδοποισει γκαιρα την κυβρνηση, σον αφορ το τετρμηνο ναρκοπδιο, με το οποο θα ταν αντιμτωπη μετ τις εκλογς (ρθρο) -  ειδικ επειδ αναρεσε ττε τη βασικτερη προεκλογικ της δσμευση, τη διαγραφ μρους του χρους. Τονσαμε δε απ τις αρχς Φεβρουαρου τι, η Ελλδα κινδυνεει πολ σοβαρ να μετατραπε στην «Ουκρανα της Μεσογεου» - εν συνεχιστε η λανθασμνη γεωπολιτικ εκ μρους της (ρθρο).

 

Εν τοτοις, το παρελθν δεν ανατρπεται, εν σμερα η Ελλδα εναι αφενς μεν με την πλτη στον τοχο, αντιμτωπη με το κλεσιμο των τραπεζν, αφετρου χει οδηγηθε σε να απστευτο αδιξοδο - αφο το μλλον της κρνεται απ μα συνντηση κορυφς που δυστυχς η δια εκβασε και στην οποα συμμετχει χωρς κανναν απολτως σμμαχο.

 

Οι αποφσεις πντως εναι μλλον προειλημμνες, αν χι προσυμφωνημνες μυστικ με την κυβρνηση, στη βση του μνημονου των 47 σελδων που η δια κατθεσε  (ανλυση) - για να ισχυρισθε αργτερα στο κμμα της πως πτυχε τους στχους της, οπτε να ψηφισθε η συμφωνα στη Βουλ.  

 

Η Ελλδα φανεται δε πως ετε θα αποδεχθε τους ρους των δανειστν της, με κποιες μικρς υποχωρσεις εκ μρους τους, ετε θα χρεοκοπσει σταδιακ - αφο διαφορετικ η Ευρωζνη δεν θα μποροσε να διατηρσει τη σοβαρτητα και το κρος της. Δεν πρκειται λλωστε για μα πολιτικ σσκεψη, αφο θα εναι παροσα η Τρικα (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιν) - εν θα χουν προηγηθε την δια ημρα τα τεχνοκρατικ συμβολια «Euro Working Group» και «Euro Group», αριστοποιντας τη μεγλη παγδα.   

 

Απ την λλη πλευρ, οι λληνες δεν επλεξαν τη να κυβρνηση απλ και μνο για να διαπραγματευθε, αλλ για να επιτχει κτι καλτερο απ την προηγομενη - εν καννας δεν την υποχρωσε να αναλβει την ηγεσα της χρας, την οποα η δια επεδωξε, γνωρζοντας πολ καλ τη δειν θση της οικονομας και πιστεοντας προφανς τι μπορε να τα καταφρει.

 

Δυστυχς μως απτυχε, εν η μοναδικ συμβουλ που μπορε να της δσει κανες σμερα εναι να αποδεχθε την αποτυχα της, βαδζοντας παρακτω - αιτομενη εν πρτοις, πριν τη σνοδο κορυφς, τη χρηματοδτηση της απ την Τρπεζα της Ελλδας (μμεσα απ την ΕΚΤ), τσι στε να εξοφλσει τη ληξιπρθεσμη δση του ΔΝΤ, για να αποφγει τη μεγλη παγδα που της χουν στσει και να κερδσει χρνο.

 

Περαιτρω, η συζτηση της Ελλδας με τους πιστωτς της πρπει πλον να επικεντρωθε αποκλειστικ και μνο στην αναζτηση τρπων, για να επιστρψει η οικονομα της σε πορεα ανπτυξης - κυρως για το πς θα ρχιζαν να επενδουν οι επιχειρσεις, τσι στε να καταπολεμηθε μεταξ λλων η ανεργα, η οποα καταστρφει το ασφαλιστικ σστημα.

 

Προφανς το πρβλημα δεν εναι οι μεταρρυθμσεις ο δυσλειτουργικς δημσιος τομας, παρ το τι οφελουν να αλλξουν πολλ πργματα, αφο ο αντστοιχος της Κνας δεν εναι σε καμα περπτωση καλτερος, χωρς να την εμποδζει να αναπτυχθε - εν οι μισθο εναι σμερα οι χαμηλτεροι στην Ευρπη, με εξαρεση μνο τη Λιθουανα και τη Λετονα (ρθρο).

 

Δεν εναι υπεθυνο οτε το εππεδο των συντξεων, επειδ τσο το συνταξιοδοτικ, σο και το ασφαλιστικ, για το οποο επιμνει το ΔΝΤ, εναι το αποτλεσμα και χι η αιτα της κρσης - αφο οποιαδποτε χρα βυθιζταν στην φεση και στον αποπληθωρισμ για ξι συνεχ χρνια, θα αντιμετπιζε τα δια εν χι χειρτερα προβλματα. λλωστε, σμφωνα με μελτη της Κομισιν (πηγ), ο μθος των οκνηρν Ελλνων εναι πργματι μθος, αφο εργζονται τις διες ρες με τους Γερμανος - εν ο μσος ρος αυτν που εγκαταλεπουν την αγορ εργασας εναι στην ηλικα των 64,4 ετν, ναντι 65,1 των Γερμανν. 

 

Ββαια, θα μποροσε κανες να μην εμπιστευθε την Κομισιν, αναζητντας λλες πηγς - που, με βση τη διαφορετικ μθοδο που ακολουθε ΟΟΣΑ, το 2012 οι λληνες συνταξιοδοτονταν κατ μσον ρο στην ηλικα των 61,9 ετν, εν οι Γερμανο στα 62,1 (πηγ).

 

σον αφορ δε το τι, η Ελλδα δαπαν πολλ για τις συντξεις, η ρευνα της Κομισιν μας διαφωτζει καλτερα - αφο ισχει μεν το τι η χρα μας το 2013 (Πνακας ΙΙ.1.11 της μελτης) εχε το υψηλτερο ποσοστ της Ευρωζνης ως προς το ΑΕΠ, με 16,2% ναντι 11,3% του μσου ρου, αλλ μνο και μνο επειδ το ΑΕΠ μας κατρρευσε. Το γεγονς αυτ τεκμηρινεται απ τον πνακα που ακολουθε, που το 2007, πριν απ την κρση και τα μνημνια δηλαδ, καθς επσης πριν απ τη δραστικ μεωση των συντξεων, ταν στο 11,7% του ΑΕΠ, ταν της Ιταλας που μας κατηγορε σμερα ταν στο 14%.   

Φυσικ το σστημα αντιμετωπζει διφορα προβλματα, τα οποα καταγρφονται σε ειδικς αναλσεις (πηγ) - αυτ που μως εναι το σημαντικτερο για τη βιωσιμτητα μη ενς ασφαλιστικο συστματος, εναι το ψος του ΑΕΠ μας χρας.

 

Συμπερανεται λοιπν και απ εδ το τι, αυτ που κυρως θα πρεπε να απασχολε την κυβρνηση, καθς επσης τους δανειστς της Ελλδας, εναι η επιστροφ σε πορεα ανπτυξης - εν, σον αφορ τα αποθεματικ των ασφαλιστικν ταμεων, «δειασαν» αφενς μεν απ τη διαγραφ που επιβλθηκε στην Ελλδα (PSI), απ την ανεργα που προκλεσαν τα μνημνια καθς επσης απ τις χρεοκοπες, αφετρου απ την πτση των τιμν των παγων περιουσιακν στοιχεων τους. 

 

Περαιτρω, με βση τις μεταρρυθμσεις που χουν δρομολογηθε, η ελληνικ οικονομα εναι πλον πολ πιο νεοφιλελεθερη, απ τι η γερμανικ η γαλλικ - χωρς αυτ να σημανει πως δεν πρπει να υιοθετηθον κποιες λλες, απολτως απαρατητες αλλαγς (ανλυση). Οι δανειστς μως επιμνουν στην δια καταστροφικ πολιτικ της αξησης των φρων, παρ το τι το πρβλημα εναι η αδυναμα εσπραξης τους επειδ χει εξαντληθε πια η φοροδοτικ ικαντητα των Ελλνων. Επιμνουν επσης στην επ πλον μεωση των εισοδημτων, ειδικ των φτωχν (ΦΠΑ, συντξεις κλπ.), οπτε στην παραμον της χρας σε φεση.

 

Επομνως, σχεδιζουν ουσιαστικ τη διαινιση των προβλημτων της οικονομας μας, οπτε δεν επιδικουν τη δισωση μας, αλλ κτι εντελς διαφορετικ. Κρνοντας τρα απ το τι, δανεζουν την Ουκρανα χωρς καμα απολτως αντρρηση, αφο προηγουμνως της επβαλλαν το δγμα του σοκ (ρθρο), χουμε την ποψη πως ο στχος τους εναι η ανλογη μετατροπ μας σε να βουλο, λεηλατημνο προτεκτορτο - στα πλασια μας τρτης αποικιοκρατικς εποχς, με θματα σμερα τα κρτη της περιφρειας της Δσης, καθς επσης του οικονομικο ΝΑΤΟ που ιδρεται (ρθρο).    

 

Ολοκληρνοντας, εν υποθσουμε πως η ποψη μας εναι σωστ, χοντας την τεκμηρισει με πρα πολλς αναλσεις σο καλτερα μποροσαμε, αυτ που πρπει να μας απασχολε, εν δεν αφορ μνο τη σημεριν μα λλη κυβρνηση, αλλ λους εμς τους Πολτες, εναι το πς οφελουμε να χειρισθομε να ττοιο τρομακτικ ενδεχμενο - κτι που δεν απαντται καθλου εκολα, οτε εναι τσο απλ, σο ισχυρζονται αυτο που τοποθετονται ανεθυνα υπρ της υπογραφς μας οποιοσδποτε συμφωνας με την Τρικα, η οποα σως θα κατοχρωνε λες τις προηγομενες.

 

Εν πρτοις ββαια απαιτεται να κερδσουμε χρνο, με τον τρπο που αναφραμε στην αρχ του κειμνου - εν δεν πρπει σε καμα περπτωση να επιτρψουμε να βυθιστε η Ελλδα στη διχνοια, σε «υποδαυλισμνες φατρες» υπρ και κατ του ευρ, υπενθυμζοντας πως τσι ακριβς ξεκνησε η λωση της Ουκρανας (ρθρο). Πριν απ κθε τι λλο, απαιτεται η συνοχ της κοινωνας και η συνανεση λων των κομμτων, αφο εμαστε αντιμτωποι με τη μεγαλτερη σως απειλ των τελευταων αινων - εν πρτοις με τον κνδυνο να μας επιβληθε μα ανλογη «πολιτικ σοκ και δους» τπου Ουκρανας, με σοβαρς γεωπολιτικς προεκτσεις, ευχμενοι και ελπζοντας φυσικ να κνουμε λθος.     

Πρτη δημοσευση

 

ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ

 

Η θανατηφρα διγνωση

       e-mail
1 31123456789>»

blog
, .