Βασίλης Βιλιάρδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Είμαι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχω εκδώσει το βιβλίο «Υπέρβαση Εξουσίας» και γράφω οικονομικές αναλύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πρόσφατες εκδόσεις "Η κρίση των κρίσεων" σε τρία βιβλία.
Σύνδεσμοι


ΕΥΡΩΣΔΟΕ
2493 αναγνώστες
Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010
15:33

Η Κομισιόν ελέγχει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης - το κλιμάκιο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ που βρίσκεται από χθες στη χώρα μας, θα «επισκεφθεί» σήμερα αρκετά υπουργεία, προκειμένου να διασταυρώσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού.

 

*************

 

Σίγουρα πολλοί από εμάς δεν αντιμετωπίζουμε αρνητικά την είδηση, το γεγονός καλύτερα ότι η χώρα μας ελέγχεται αυστηρά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και από την ΕΚΤ - σχετικά με την ορθότητα ή μη των μεγεθών του προϋπολογισμού της, μέσω «διασταυρώσεων». Επίσης, μάλλον δεν δίνεται καμία σημασία στην ημέρα που επέλεξε η «συλλογική» αυτή ελεγκτική ομάδα, μία επίσημη αργία, για να επισκεφθεί το «σπίτι» της Ελλάδας – το Υπουργείο Οικονομικών. 

 

Όσον αφορά το πρώτο (για το δεύτερο απλά επισημαίνουμε ότι, τέτοιου είδους έλεγχοι, «συνηθίζεται» να διενεργούνται τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου κανείς είναι εντελώς απροετοίμαστος), πραγματικά δεν βλέπουμε να υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση εκείνου του «υπόγειου μηχανισμού» ο οποίος, σταθερά και «απαρέγκλιτα», εμποδίζει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών και των λοιπών «διαδικασιών» της χώρας μας.

 

Καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν κατάφερε άλλωστε να αντιμετωπίσει την απόλυτα οργανωμένη ομάδα των «μειοψηφούντων δημοσίων λειτουργών» οι οποίοι, συνεργαζόμενοι με κάποιες, «αυτονομημένες» από τα μέλη τους, «συνδικαλιστικές διοικήσεις», επιβάλλει ουσιαστικά τους μονόπλευρους όρους της - διοικεί καλύτερα «απολυταρχικά» την Ελλάδα (όπως υποθέτεται τεκμηριωμένα), ανεξάρτητα από την εκάστοτε «πολιτική εξουσία». Ενδεχομένως βέβαια να θεωρηθεί υπερβολική αυτή η «διαπίστωση», αλλά είναι δύσκολο να εξηγηθούν διαφορετικά τα σχεδόν τετραπλάσια «μέσα» εισοδήματα του δημοσίου τομέα, σε σχέση με τα αντίστοιχα του ιδιωτικού. Επίσης όχι το ότι, τα επιδόματα «απειλούν» να ξεπεράσουν σύντομα τους κανονικούς μισθούς, ενώ τόσο οι μισθοί ή οι συντάξεις, όσο και τα «εφ άπαξ», δεν είναι ίσως υπερβολικά υψηλά, αλλά μάλλον αντιστρόφως ανάλογα της παραγωγικότητας του δημοσίου.      

 

Ένας δεύτερος λόγος είναι πιθανότατα η εμφανής πλέον «αδυναμία» των εκάστοτε κυβερνήσεων μας (ενδεχομένως εύλογη, κατανοητή δηλαδή), να καταπολεμήσουν την «παντοδύναμη» διαπλοκή - φυσικά και τα «παράγωγα» της (διαφθορά, χρηματισμός, γραφειοκρατία κλπ). Και τα δύο αυτά «υπόγεια ρεύματα», «εκβάλλοντας» τα απόβλητα τους στον ιδιωτικό τομέα της Οικονομίας μας, «απονεκρώνουν» ουσιαστικά όλες τις «δημιουργικές» προσπάθειες, καθώς επίσης εκείνες ακριβώς τις  επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν με ασφάλεια στην έξοδο μας από το «τέλμα» (δεν αναφερόμαστε στη φοροδιαφυγή, όχι γιατί δεν είναι επίσης «ένοχη», αλλά επειδή δεν διαφέρει από την αντίστοιχη σε άλλες χώρες  - σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Spiegel, η φοροδιαφυγή στη Γερμανία ευρίσκεται στο 14,66% του ΑΕΠ της: δηλαδή σχεδόν στο ανώτατο όριο, σε σχέση με το μέσο όρο που διαπιστώνεται γενικά).   

 

Ένας τελευταίος ίσως λόγος είναι το ότι, ο έλεγχος αυτός μάλλον επιβεβαιώνει την πρόθεση της Κομισιόν να μην «παραιτήσει» την Ελλάδα: Να μην την «εκδιώξει εθελούσια» δηλαδή από το χώρο του Ευρώ, αλλά να τη διατηρήσει εντός του - ενδεχομένως για να προφυλαχθεί από τις γενικότερες επιπτώσεις (επίθεση των κερδοσκόπων στις υπόλοιπες «προβληματικές» χώρες, καταβαράθρωση του κοινού νομίσματος, απώλεια της Ευρωπαϊκής συνοχής κλπ). Ειδικά όταν σε όρους ΑΕΠ, η «βαρύτητα» της χώρας μας δεν υπερβαίνει το 3% της Ε.Ε.         

 

Όμως, φτάνουν αλήθεια οι παραπάνω λόγοι για να «νομιμοποιήσουν» την εισβολή των κοινοτικών ελεγκτικών οργάνων, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στις κεντρικές υπηρεσίες ενός κυρίαρχου κράτους; Είναι εύλογο να επιτρέπει κανείς τον έλεγχο του «σπιτιού» του σε ξένους, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τον πολιτισμένο διάλογο με τις δυστυχώς αντιμαχόμενες (αντί συνεργαζόμενες) «παραγωγικές» τάξεις και να επιβάλλει ο ίδιος την, ασφαλώς απολύτως απαραίτητη, εξυγίανση; Μήπως επιβεβαιώνεται με το χειρότερο δυνατό τρόπο η «άποψη» ότι, το πρόβλημα μας δεν είναι απόλυτα οικονομικό αλλά, κυρίως, πολιτισμικό;    

 

Περαιτέρω, έχει κανείς αλήθεια τη δυνατότητα να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των «εισβολέων», όταν παραδίδει «αμαχητί» τη χώρα του στα χέρια τους, όπως κανένας άλλος λαός μέχρι σήμερα; Δεν προσβάλλει την ίδια την «οικογένεια» του, αποδεχόμενος ότι είναι σε τέτοιο βαθμό «διεφθαρμένη» που δεν μπορεί να την επαναφέρει  στον «ίσιο δρόμο»; Αξίζει να «υποδουλώνεται» κανείς, προκειμένου να εξασφαλίσει οικονομικά οφέλη, τα οποία δεν μπορεί να «παράγει» ο ίδιος κάτω από ελεύθερο καθεστώς; Τέλος, συνεχίζει ουσιαστικά να παραμένει «κυρίαρχο» ένα τέτοιο κράτος, «υπόλογο» τόσο στους εταίρους, όσο και στους δανειστές του;

 

Πιθανόν τα ερωτήματα που θέσαμε να μην είναι σωστά - να είναι δηλαδή «ρητορικά», όπως και οι επί μέρους διαπιστώσεις. Ίσως να κάνουμε λάθος και να είναι «ευχής έργο» ο εξελισσόμενος κοινοτικός έλεγχος της χώρας μας. Είναι πιθανόν να «εξουδετερώσει», η συγκεκριμένη επιτροπή (υπό τον ικανότατο γερμανό αξιωματούχο), τα προβλήματα που δεν μπορέσαμε εμείς να λύσουμε αυτόνομα, τόσα πολλά χρόνια.

 

Σε μία τέτοια περίπτωση λοιπόν, οφείλουμε ενδεχομένως να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχθούμε τις αδυναμίες μας, επιτρέποντας στους περισσότερο ικανούς ξένους να διοικήσουν έμμεσα την Ελλάδα - οδηγώντας την σε μελλοντικές «δόξες και επιτυχίες». Ίσως η θέση του συνοδηγού να ταιριάζει καλύτερα στη νοοτροπία των Πολιτών της χώρας μας – μπορεί πράγματι να είναι περισσότερο αξιόλογη, πιο επιθυμητή η «οκνηρή ευμάρεια» από την «κοπιαστική ελευθερία». Τίποτα δεν αποκλείεται λοιπόν και κανένας δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι είναι αλάνθαστος – πόσο μάλλον ότι «κατέχει» την αλήθεια ή ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον. 

 

Αθήνα, 07. Ιανουαρίου 2009

Βασίλης Βιλιάρδος

viliardos@kbanalysis.com

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ:

 

ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Οι καινούργιοι εχθροί των κρατών, οι αντιδραστικές κοινωνίες που αναπτύσσονται ραγδαία, καθώς επίσης οι πολιτικές ηγεσίες, πιθανόν «παραγνωρίζουν» τη σημασία των συνεχώς υψηλότερων χρεών, τα οποία απειλούν «ευθέως ανάλογα» την εμπιστοσύνη των πολιτών στις χώρες τους  6/1/2010

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ: Η τεράστια κρυφή ανεργία, ενσωματωμένη στο κόστος εργασίας της χώρας μας, οφείλει να καταπολεμηθεί άμεσα, εάν θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα  3/12/2009

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
24 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

07/01 15:51  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Μπράβο!

Καθυστερημένα Χρόνια Πολλά για το νέο έτος και την ονομαστική σας εορτή.
Υγεία πάνω απ' όλα σε εσάς και τους οικείους σας και τα υπόλοιπα έρχονται.
07/01 15:55  Βασίλης Βιλιάρδος
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Επίσης τις θερμές ευχές μου για το 2010.
07/01 16:09  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Μαζί με το Ευρω-ΣΔΟΕ θα πρότεινα και
Ευρω-Υπουργείο Οικονομικών καθώς και
Ευρώ-Υπουργείο Αμύνης, αλλά σιγά μη τα θέλουν οι Γερμανοί επικυρίαρχοί μας.

Εκτός από κακό παιδί (και άξια της μοίας της) η Ελλάντα είναι και καλή αγελάδα για τις πολεμικές βιομηχανίες Γερμανίας, Γαλλίας και φυσικά ΗΠΑ.
07/01 16:56  jgeorg
Εχω εισαγει 2 νεες εννοιες περιγραφης του κρατους μας
α) αναρχοκομμουνιστικο καθεστως
β) παρακρατος του στρατου κατοχής.

Ελπιζω οι λοιποι ευρώπαιοι να βοηθησουν τον μη κρατικοδιαιτο ιδιωτικο τομεα που τελει υπο διωγμο σε αυτη την χωρα ως ολιγαριθμη και αδυναμη ομάδα να αποτινάξουν τον ζυγό.
07/01 17:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εύγε! Προέτεινα το άρθρο σας εις τας συζητήσεις.
08/01 12:06  Βασίλης Βιλιάρδος
Ανήσυχος Πατέρας: Ευρωπαϊκό Υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε από τη Γαλλία, αλλά δεν το δέχθηκε η Γερμανία. Ο «αυτοσαρκασμός» είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελαττώματα της χώρας μας και ανάγεται στην τουρκοκρατία (θέατρο σκιών - καραγκιόζης κλπ).
Jgeorg: Έχετε απόλυτο δίκιο για τον ιδιωτικό τομέα – όμως, οι χαρακτηρισμοί αυτού του είδους, ακόμη και αν ήταν σωστοί, δεν είναι δημιουργικοί.
Θ. Καλοχαιρέτας: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ
08/01 12:41  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Το γνωρίζω ότι η Γερμανία απέρριψε την πρόταση αυτή.

Ο αυτοσαρκασμός κύριε Βιλιάρδο κατ' εμέ τουλάχιστον, είναι προϊόν σκέψης και όχι κατ' ανάγκη ελλάτωμα.
Μέσω της σκέψης έρχεται η αναγνώριση των λαθών - κουσουριών (άλλο αν κάποιοι τα αποδέχονται και μαθαίνουν να ζούν μαζί τους χωρίς διάθεση αλλαγής).
Ο Καραγκιόζης δεν εξυμνούσε τα κουσούρια, αλλά μάλλον είχε επαναστατικούς σκοπούς (ενάντια στον εαυτό του ραγιά και ενάντια στον τούρκο δυνάστη) σε υπολανθάνουσα κατάσταση.
Εγώ δεν αποδέχομαι την κατάντια μας, αλλά τη διαπιστώνω γιατί μου "τσαλακώνει" την εθνική μου υπερηφάνεια και τον πατριωτισμό μου.
Οι ραγιαδισμοί είναι για κάποιους άλλους (π.χ. οι 300 της βουλής) και όχι για εμένα.

Καλημέρα σας.
08/01 12:54  Βασίλης Βιλιάρδος
Ανήσυχος πατέρας: Διακρίνοντας από το κείμενο σας ότι, χωρίς φυσικά να το θέλω, θεωρήσατε προσωπική/προσβλητική την απάντηση μου (ελπίζω να κάνω λάθος), σας ζητώ ειλικρινά συγνώμη και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση – ανεξάρτητα από το εάν συμφωνώ ή όχι με την ερμηνεία που δίνετε.
08/01 13:00  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Καμία παρεξήγηση.
Μην ανησυχείτε.
08/01 13:12  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Εδώ μέσα είμαστε όλοι φίλοι και σκοπό έχουμε να προάγουμε τη συζήτηση και τη σκέψη για το καλό όλων ημών καθώς επίσης και του τόπου.

Ίσως είναι χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς μου ώρες ώρες να παθιάζομαι και να επιχειρηματολογώ λίγο πιο έντονα από όσο πρέπει. Σε καμία περίπτωση όμως δεν αρνούμαι τη διαφορετική άποψη (πως θα οδηγηθούμε άλλωστε στη σύνθεση και την πρόοδο).

Η εκτίμηση μου προς το άτομό σας είναι δεδομένη και φυσικά με τέτοιου είδους "οξύνσεις" (μακάρι όλες οι οξύνσεις να ήταν τέτοιες) δεν μπορεί να περιοριστεί. Ελπίζω το ίδιο να ισχύει και από τη μεριά σας.

Και πάλι καλημέρα σας.
08/01 14:12  Βασίλης Βιλιάρδος
Σας ευχαριστώ πολύ, η εκτίμηση είναι αμοιβαία. Προφανώς σέβομαι επίσης όλες τις απόψεις. Άλλωστε για την ανταλλαγή σκέψεων συμμετέχω στα capitalblogs.
08/01 15:55  zachmour
Η ουσία είναι ότι κανείς από τους κυβερνώντες δεν δείχνει να έχει τη δύναμη να τα βάλει με τα κεκτημένα όσο παράλογα και αν είναι. Ο ΓΑΠ είχε τρελή ευκαιρία να το κάνει γιατί και τα ΜΜΕ είναι παραδοσιακά με το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είχε στρώσει το δρόμο με ροδοπέταλα για σκληρά μέτρα. Αντίθετα φαίνεται να αφήνει την ευκαιρία και να έχουμε το παράδοξο να γκρινιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση είναι πολύ ήπια.

Με αυτά τα δεδομένα προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να πει κάποιος ότι ξέρετε αυτός που μας δανείζει για να σας δώσω τους μισθούς σας μου είπε να σας δώσω έναν λιγότερο. Άμα τον τσαντίσετε δεν θα πάρετε άλλον μισθό ποτέ ξανά.Ένας μπαμπούλας νομίζω ότι χρειάζεται. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ακούς κόσμο να λέει ότι μας χρειάζεται μία χούντα. Ε αυτό που έχουμε με τους Ευρωπαίους είναι κάτι σαν χούντα στο πιο δημοκρατικό...

Να πετάξω και το καρφί μου στους προοδευτικούς ότι να χ..ω τη δημοκρατία που έχουμε...
08/01 17:45  Βασίλης Βιλιάρδος
Ένα ενδιαφέρον σχόλιο αναγνώστη που έλαβα στα προσωπικά μου μηνύματα:

“Παλιότερα είχαμε εργοστάσια λιπασμάτων, τσιμέντου, χάλυβα, βαρέων οχημάτων, υφασμάτων, ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες, ναυτιλία, ακόμα και μια βιομηχανία όπλων είχαμε. Όλα αυτά, κι άλλα που ξεχνάω τώρα, αφέθηκαν να παρακμάσουν, επειδή οι Ευρωπαίοι μας ήθελαν αποκλειστικά στο ρόλο του εστιάτορα και του πανδοχέα, άντε και του διασκεδαστή, κι εμείς το αποδεχτήκαμε. Ούτε καν ψαράδες δεν μας αφήνουν να 'μαστε, δώσανε λεφτά για να κάψει ο κόσμος τις μηχανότρατες και τα καΐκια του. Ούτε γεωργοί να 'μαστε, να μας λένε εκείνοι τι να παράγουμε, πού και σε τι ποσότητα. Ούτε κτηνοτρόφοι. Εδώ, στην Ελλάδα, εισάγουμε...πορτοκάλια και γάλα! Να μη βγάζουμε τίποτα, παρά μόνο να φοράμε την ποδιά και να στρώνουμε κρεβάτια. Α, ναι! Και τράπεζες. Να φτιάχνουν και τράπεζες, γιατί η τοκογλυφία ήταν πάντοτε μια καθώς πρέπει ευρωπαϊκή απασχόληση, ειδικά από τότε που την απενοχοποίησε η εκκλησία”.
08/01 17:52  ΣΟΛΩΝ (όχι ο σοφός)
Πραγματικά ενδιαφέρουσα άποψη. Θα προσέθετα ότι εν πολλοίς η σπατάλη των Ελλήνων που έχει γίνει θηλιά για τη χώρα, πηγαίνει σε μεγάλο βαθμό στην ενδυνάμωση της βιομηχανίας τους και κατά συνέπεια, της οικονομίας τους...
08/01 18:19  epidoxos
Aλλο ενα ευστοχο αρθρο σας...
Σε αυτη τη χωρα δυστυχως ολοι..απο τον προεδρο της χωρας εως τον τελευταιο ασημο πολιτη συνηθιζουμε να κινουμαστε στα ακρα και να αγνουμε το μετρο..παροτι απογονοι ενδοξων προγονων οπως καποιοι περηφανευονται...
Απο τη μια εχεις το ΚΚΕ και τους ...νεωτεριστες μιμητες του να μιλανε για διευθυντηριο και οικονομικο ιμπεριαλισμο των μεγαλων δυναμεων (απολυτως σωστο δεν αντιλεγω διολου) προτεινοντας ομως ως λυση ενα ουτοπικο κοκτειλ ..απειθαρχιας (ποιας μορφης αληθεια?), αντιστασης (εναντι σε ποιον ακριβως?) και ανατροπης του παγκοσμιου συστηματος (πως αραγε και με ποια ακριβως μεσα?)
Απο την αλλη εχεις τα κυριαρχα κομματα εξουσιας να προσπαθουν να σε πεισουν για την ανεξαρτητη Ελλαδα που μπορει να προοδευει και να ευημερει στα πλαισια του διεθνους οικονομικου συστηματος ..χωρις ομως να μπορουν και αυτοι να σου πουν πως...μιας και ο πρωην αρχηγος της μπλε παραταξης προτιμουσε να παιζει με την παιχνιδομηχανη του στην Ραφηνα και ο τωρινος της πρασινης (θελω να πιστευω λιγοτερο ανευθυνος) μιλαει τρεις μηνες τωρα αοριστα για πρασινη αναπτυξη και κοινωνια των πολιτων...
Αποψη μου ειναι οτι χρειαζεται για πρωθυπουργο να βαλουμε επιτελους εναν μπακαλη...ναι μπακαλη...που επιτελους να ξεκινησει απλα με το τευτερι του απο τα στοιχειωδη...
-τι εχουμε στην ακρη ως περιουσια και ποσο κοστιζει
-τι χρωσταμε ακριβως
-ποσα ειναι τα εξοδα μας το χρονο?
-ποσα τα εξοδα μας?
-τι προιοντα μπορουμε να παραγουμε και να πουλαμε
-ποια προιοντα πρεπει να βγαλουμε απο τα ραφια
-απο που πρεπει να κοψουμε και απο που να περισσεψουμε
...και πανω απο ολα να τα υπολογισει σωστα οποτε ως κεφαλη της ΕΣΥΕ ας βαλουμε εναν μαναβη...παλι με το τευτερακι του...
Αν γινει ετσι ουτε ευρω-ΣΔΟΕ θα χρειαζομαστε ουτε Γερμανους τυχοδιωκτες να σχεδιαζουν το μελλον μας...
Το προβλημα ειναι οτι τη χωρα κυβερνανε ολα αυτα τα χρονια ανεργοι πτυχιουχοι που εμαθαν να ζουν με την πιστωτικη καρτα του μπαμπα τους ξοδευοντας αναλογα με τις επιθυμιες τους και αγνοοντας τη σημασια του ν
08/01 18:23  epidoxos
α μπορεις να υπολογιζεις την απλη διαφορα εσοδων-εξοδων και να ξερεις πως να ισορροπεις τα οικονομικα σου...
08/01 19:28  ΜΥΑΛΟ
Κύριε Βιλιάρδο, η παραοικονομία στη Γερμανία νομίζω ότι θα οφείλεται στα 5 εκατομμύρια Τούρκων και στους Έλληνες και άλλες μειονότητες μεγάλες σε αριθμό που ζουν εκεί.

Αυτό σας λέει κάτι;

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=1510343&pg=6&pid=1511232&orderdir=asc#post_1511232
08/01 22:36  romanov
Μείωση μισθών στο Δημόσιο κατά 7% και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, συνιστά μεταξύ άλλων η Κομισιόν στην κυβέρνηση, με ενημερωτικό σημείωμα που απέστειλε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα. Η αντιπροσωπεία της Κομισιόν και της ΕΚΤ συζητά από την Τετάρτη με επιτελικά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γ.Ζαννιά, το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο άλλαξε την τελευταία στιγμή, μετά την απόφαση να επισπευθεί κατά ένα έτος η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Πριν αφιχθεί στην Αθήνα η αντιπροσωπεία, η ΕΕ είχε διαμηνύσει στην κυβέρνηση, με «άτυπο» σημείωμα, ποια θεωρεί ότι είναι η ενδεδειγμένη συνταγή για τη μείωση του ελλείμματος.

Μεταξύ άλλων, επισήμαναν την «ανάγκη μείωσης» των μισθολογικών αποδοχών κατά 7% και τόνιζαν ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο αύξησης της φορολογίας στα καύσιμα, κάτι που μάλλον θα γίνει στο δεύτερο εξάμηνο. Σχετικά με τους μισθούς, δεν ήταν σαφές αν η μείωση αναφέρεται στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου συνολικά ή στη μείωση των ονομαστικών μισθών. Το ποσοστό 7% ισοδυναμεί με κατάργηση του «14ου μισθού», ωστόσο είναι πιθανότερο να γίνει όχι μέσω της κατάργησης του «14ου μισθού» (που θα συμπαρασύρει και τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα), αλλά μέσω της μείωσης των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων.

Για την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, στο σημείωμα της ΕΕ δεν υπάρχει ειδική αναφορά. Ωστόσο, η επίσπευση του ορίζοντα του Προγράμματος, καθιστά αναπόφευκτη την αύξηση κατά 2 έως 3 μονάδες. Υπολογίζεται ότι για κάθε μονάδα αύξησης του συντελεστή το Δημόσιο συγκεντρώνει πρόσθετα έαοδα 1-1,5 δισ. ευρώ.
Newsroom ΔΟΛ http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1091925&lngDtrID=251
09/01 11:31  Βασίλης Βιλιάρδος
Zachmour: Αν και γράφετε αρκετές αλήθειες, κανένας λαός δεν χρειάζεται χούντα - φυσικά, ούτε ευρωπαϊκή. Η δημοκρατία όμως δεν χαρίζεται - κερδίζεται από τους Πολίτες.

Σόλων: Έχετε απόλυτο δίκιο. Η σπατάλη είναι ένα από τα ελαττώματα μας. Το κυριότερο η «μισθολογική» σπατάλη, όπως για παράδειγμα οι αμοιβές των ΔΥ στον προϋπολογισμό, με τα επιδόματα και τις πλασματικές υπερωρίες.

Epidoxos: Εξαιρετική η παρατήρηση σας για τους άνεργους πτυχιούχους, όπως και η απλουστευμένη διαχείριση εσόδων-εξόδων. Πράγματι μας λείπουν τα αυτονόητα.

Μυαλό: Γνωρίζω τη δημοσκόπηση, δημοσιεύθηκε χθες. Η συντηρητική κυβέρνηση εισηγήθηκε μείωση των φόρων, παρά τα μεγάλα ελλείμματα, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας - σε αντίθεση με τη δική μας που προτείνει αυξήσεις. Οι συνετοί Πολίτες όμως δεν την εμπιστεύονται, θεωρώντας ότι η μείωση των φόρων θα επιτυγχανόταν εις βάρος του κοινωνικού κράτους, το οποίο πραγματικά λειτουργεί (δωρεάν ιατρική περίθαλψη, δωρεάν παιδεία κλπ) και θέλουν να το διατηρήσουν. Σε σχέση με την παραοικονομία, για την οποία ενοχοποιείτε τις επί μέρους εθνικότητες, δεν μου αναφέρετε τις πηγές σας. Όποτε βρείτε καιρό, θα εκτιμούσα πολύ να μου τις γράφατε.

Romanov: Μάλλον επιβεβαιώνεται η «κατάλυση» της κυριαρχίας του κράτους μας, μέσω των «σημειωμάτων» που προηγούνται των ελεγκτικών οργάνων. Άλλωστε ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών ενοχλήθηκε από τις «διασταυρώσεις στοιχείων» στα πέντε Υπουργεία – προφανώς λοιπόν δεν είχαν προσυμφωνηθεί, οπότε σωστά παρομοιάζονται με ενέργειες «τύπου ΣΔΟΕ».
09/01 14:49  ΙΝΛΟΤΑΚΙΑΣ
οταν μας εδιναν τα κοινοτικα πακετα,γιατι τοτε δεν εκαναν ελεγχους;οταν 1χιλ.δρομου κοστιζε στην ελλαδα 1δις δρχ.γιατι τοτε δεν κανανε ελεγχους μηπως δεν το ξερανε;μπραβο που εισαι οικονομολογος αλλα μην μας τρελαινεις κιολας οτι ηρθαν να μας σωσουν!σωτηρας ειναι ενας ο ιδιος ο ελληνας!1
09/01 18:52  romanov
Ένα διαμάντι που βρήκα. Απλό αλλά ξεκάθαρο. Αν ενοχλεί, σβήστε το, κανένα πρόβλημα

“Το Κράτος ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ το χρέος και μετά δαιμονοποιεί τον κοσμάκη και τους βάζει να τσακώνονται μεταξύ τους, αποκαλώντας ο ένας τον άλλο "φοροφυγά".

Μιλάμε για τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας και οι "πτυχιούχοι" δεν το έχουν πάρει ακόμα χαμπάρι (διότι ποτέ του δεν έμαθαν στις σχολές να παίρνουν χαμπάρι τι γίνεται). Με τον ίδιο τρόπο που οι μεσαιωνικές εκκλησίες έβαζαν τον κόσμο να καταδίδουν ο ένας τον άλλο για βλασφημία και μαγεία.

ΠΟΙΟΣ δημιουργεί το χρέος;
Το Κράτος.
Ποιος καλείται να το πληρώσει;
Ο πολίτης.
Κι αν ένας φουκαρατζίκος «κλέψει» και 1000 ευρώ, τον δαιμονοποιούν όλοι οι άλλοι.

Οι κυβερνώντες με τα πτυχιάκια έχουν καταφέρει να βάλουν τους Έλληνες να τσακώνονται μεταξύ τους. Αντί οι πολίτες να μισούν την κυβέρνηση (ΚΡΑΤΟΣ) που τους έχει τρελάνει στους φόρους, μισούν το γείτονα τον υδραυλικό που «φοροδιαφεύγει». Στα πρότυπα της Σεκουριτάτε του Τσαουσέσκου θα αρχίσουν στο τέλος να καταδίδουν ο ένας τον άλλο, κάτι που θα αποτελέσει και τον ολοκληρωτικό θρίαμβο των κυβερνώντων (διαίρει και βασίλευε).

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι όλοι μιλάτε σαν να βρίσκεστε κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Κράτους (του Αυτοκράτορα) και νομίζετε ότι «είμαστε όλοι αμαρτωλοί (φοροφυγάδες)», ενώ ένα «Νέο Κράτος» θα μας σώσει από τις αμαρτίες του ίδιου του Κράτους.

Σχιζοφρένεια……”
11/01 12:41  zachmour
Καλημέρα,
Κανένας λαός δεν χρειάζεται χούντα λέτε. Τι πολίτευμα πιστεύετε ότι έχουμε τώρα? Είναι δημοκρατία επειδή 1 φορά στα 4 χρόνια ψηφίζουμε? Στη χούντα είναι κάποιοι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις με το έτσι θέλω αγνοώντας τα θέλω της πλειοψηφίας των πολιτών. Σε τι διαφέρει αυτό από αυτό που έχουμε τώρα?

Εσείς τα λέτε ωραία και απλά. Σας ακούει κανείς? Είναι αυτό δημοκρατία? Ψηφίσουμε δεν ψηφίσουμε στην κυβέρνηση θα έχουμε έναν Παπανδρέου, έναν Καραμανλή, έναν Μητσοτάκη. Υπουργό Επικρατείας θα έχουμε έναν Λαλιώτη, έναν Ρουσσόπουλο, έναν Βουλγαράκη, την Άμυνα μας θα την κανονίζει ένας Τσοχατζόπουλος, ένας Μειμαράκης, το σύστημα της Παιδείας μας από υπερβολική δημοκρατία το αλλάζουμε κάθε εξάμηνο. Αυτό είναι η δημοκρατία για την οποία υποτίθεται ότι πρέπει να μαχόμαστε? Δημοκρατία είναι να έχουμε το άσυλο για να μπορούμε να πλακώνουμε τους πρυτάνεις στο ξύλο και να κάνουμε γκράφιτι σε όσους τοίχους των Πανεπιστημίων δεν έχουμε κάψει? Δημοκρατία είναι να αποφασίζουμε τη μία μέρα ΕΤΑΚ την άλλη ΦΜΑΠ την άλλη φορολόγηση των γονικών παροχών την άλλη κατάργησή της? Δημοκρατία είναι να κάνει ο κάθε εργολάβος, ο κάθε πολιτικός ότι τους κατέβει, να κλέβουν και να σκοτώνουν με την εγκληματική τους αμέλεια τους πολίτες και να μην τιμωρείται κανείς? Δημοκρατία επειδή έχουμε το δικαίωμα να γράφουμε σε blogs και φόρουμς ελεύθερα τις απόψεις μας και αυτοί που μας κυβερνούν έχουν το δικαίωμα να μας γράφουν στα τέτοιά τους?

Δημοκρατία είναι να λες στον κόσμο ότι θα σας μοιράσω λεφτά αποκρύπτοντας του ότι τα λεφτά αυτά δεν τα δικαιούται από τη δουλειά του αλλά είναι κλεμμένα από τα παιδιά του?

Πού τη βλέπετε τη δημοκρατία και δεν τη βλέπω εγώ?
11/01 13:51  Βασίλης Βιλιάρδος
zachmour
Έχετε «εν πολλοίς» απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφετε – δικτατορία όμως δεν έχουμε. Για αρκετές «δυσλειτουργίες» του συστήματος φταίμε και εμείς - ειδικά για την «κληρονομική βασιλεία», αφού εμείς ψηφίζουμε και διαμορφώνουμε εν μέρει την κοινή γνώμη (έστω μέσα από τα blogs, αφού δυστυχώς οι δημοσιογράφοι δεν είναι στην «υπηρεσία» μας). Για άλλες πάλι, όπως για την «ατιμωρησία», λιγότερο. Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας. Αν θέλετε, δείτε «κριτικά» ένα άρθρο μου στο:
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1655.aspx
11/01 14:37  shareholder-cs
Δημοκρατία Ζαχαρία είναι οτι έχουμε δικαίωμα να τα αλλάξουμε, και πίστεψέ με, όταν κάτι το κυνηγήσει κανείς μεθοδικά , το καταφέρνει, ακόμα και σε πολιτικό επίπεδο σε κάποιο βάθος χρόνου.

Ενας απο τους λόγους που εκμαυλίστηκε απο τους πολιτικούς η κοινωνία, με δανεικά λεφτά απ το μέλλον, ήταν ωστε να είμαστε ως λαός αρκετά χορτάτοι ωστε να φιλοσοφούμε απο το καναπέ.
Αυτό πλέον αρχίζει να εκλείπει. Τα Blogs δημιουργούν οσμωση και μανούριασμα μέσα στη κοινωνία και διαμορφώνουν πλέον συλλογική άποψη που δεν γίνεται να την αμελήσουν.
11/01 15:12  zachmour
Δικαίωμα να τα αλλάξουμε έχουμε, δυνατότητα έχουμε? Μπορώ αύριο εγώ που τα λέω ωραία να γίνω πρωθυπουργός? Μπορεί ο κύριος Βιλιάρδος να γίνει καθηγητής σε ένα οικονομικό Πανεπιστήμιο χωρίς να φιλήσει κατουρημένες ποδιές και να γίνει ένα με τους υπόλοιπους? Μπορώ εγώ με τα δύο μεταπτυχιακά μου και το διδακτορικό και ένα αρκετά πλούσιο βιογραφικό να γίνω καθηγητής? Γενικός γραμματέας? Υπουργός? Γενικός διευθυντής? Διευθύνων Σύμβουλος? Μέλος Δ.Σ.? Όχι? Γιατί? Ο Λαλιώτης τι παραπάνω από εμένα έχει? Ο Βουλγαράκης, ο Μειμαράκης? Ήδη στα 35 μου έχω δουλέψει περισσότερο από αυτούς και έχω σπουδάσει 10πλάσια από αυτούς και το μόνο που κέρδισα είναι η δυνατότητα να ψηφίσω αν θα με κυβερνήσει ο playstation ή ο άλλος που προσπάθησε να φτιάξει την αλυσίδα του ποδηλάτου του εν κινήσει.

Τα ΜΜΕ που έχουμε είναι δημοκρατικά ή χουντικά? Ξεκινώντας και από αυτό που μας "φιλοξενεί?". Ενημερώνουν τον πολίτη σφαιρικά και αντικειμενικά προκειμένου να σχηματίσει καθαρή και ξάστερη άποψη ή τον έχουν με παρωπίδες να πηγαίνει όπου του λένε.

Τέλος πάντων πάω να διαβάσω το νέο άρθρο του κου Βιλιάρδου... Ευχαριστώ για την κουβέντα μας!
11/01 15:43  shareholder-cs
Ζαχαρία έχεις κάθε δίκιο να οργίζεσαι όταν μέτριοι, εντελώς μετριότατοι άνθρωποι κατέχουν σημαντικές θέσεις και παίρνουν λεφτά πολλάπλάσια απο τον καθένα μας που δεν είναι υποδεέστερος αυτών.
11/01 15:47  shareholder-cs
Απο κει και πέρα διαφωνώ οτι δεν μπορεί κανείς να διεκδικήσει και να αλλάξει πράγματα. Οχι άμεσα, οχι σίγουρα, αλλά μπορεί.
Σκέψου απλώς το εξής: Στις ΗΠΑ, χώρα όπου είναι απείρως δυσκολότερο να αλλάξεις κάτι λόγω μεγεθους, τεράστιων συμφερόντων κλπ, ο Martin Luther King έκανε τη δεκαετία του 1960 κατάφερε ριζικές ανατροπές. Σαράντα χρόνια μολις μετά ένας έγχρωμος είναι ενοικος του Λευκού Οίκου.
Θυμίζω:Όταν, προς το τέλος του 1955 στο Μοntgomery, συνελήφθη η μαύρη ράφτρα Rosa Parks επειδή αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της, στην αστική συγκοινωνία, που προοριζόταν μόνο για λευκούς, ο King οργάνωσε ένα μποϊκοτάζ του μαύρου πληθυσμού για τις αστικές συγκοινωνίες. Διήρκεσε 380 μέρες και έληξε με τον τερματισμό του ρατσισμού στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Να θυμίσω τον Γκαντι;

Θα μου πείς χαρισματικές προσωπικότητες.
Εντάξει αλλά ανατροπές έγιναν και απο τον απλό κόσμο όταν κάτι σάπισε εντελώς, βλέπε πχ τη πτώση τείχους στο Βερολίνο, τα καθεστώτα του Ανατολικού Blog...
11/01 15:52  shareholder-cs
Θα το ξαναπώ,
Ολα τα επιτεύγματα είναι frame of mind, δηλαδή πως τα προσεγγίζεις, τι όρια βάζεις στον εαυτό σου:

http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=16791&blid=14

11/01 16:28  Βασίλης Βιλιάρδος
shareholder
Εξαιρετικό, εύστοχο σχόλιο. Χαίρομαι που το "φιλοξενώ".
11/01 16:44  shareholder-cs
Ευχαριστώ Βασίλη.
Τα εύσημα εχουν πάντοτε αξία, ιδίως προερχόμενα απο ανθρώπους των οποίων την άποψη εκτιμώ ιδιαίτερα.
11/01 19:47  romanov
Ο σημερινός πληθωρισμός κάπου 2,5% παρά την ύφεση που έχουμε το αποδεικνύει. Εννοώ το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1455.aspx
11/01 22:08  zachmour
Καλησπέρα, επειδή το σενάριο του αποπληθωρισμού λόγω περιορισμού της ζήτησης το βλέπω εξαιρετικά πιθανό στην Ελλάδα δεν θεωρείτε πιθανό οι επιχειρήσεις να μειώσουν σημαντικά το περιθώριο κέρδους τους προκειμένου να κρατήσουν τα μερίδια αγοράς τους οδηγώντας και σε αποπληθωρισμό των τιμών? Είδαμε πχ στο γάλα ότι από εκεί που γκρίνιαζαν ότι δεν έβγαιναν εν μία νυκτί είπε η ΒΙΒΑΡΤ ότι πάει την τιμή του λίτρου στο 1 ευρώ και όλοι ακολούθησαν. Νομίζω ότι υπάρχουν περιθώρια από τις επιχειρήσεις να μειώσουν κόστη και τιμές.

Για το σχόλιο του Χρήστου (shareholder) θα έλεγα ότι το βρίσκω ρομαντικό και ταυτόχρονα μη πιθανό. Ο Γκάντι προέκυψε σε μία εξαθλιωμένη κοινωνία, ο Ομπάμα δεν νομίζω ότι προέκυψε επειδή είναι χαρισματικός και κατάφερε από το ταλέντο του να υπερνικήσει ρατσισμό. Φυτευτός είναι όπως και ο προκάτοχός του. Γιατί αν υποθέσουμε ότι γίνεσαι πρόεδρος με την αξία σου και μόνο τότε το μεγάλο breakthrough στην Αμερική δεν έγινε που οι μαύροι έβγαλαν τον Ομπάμα, αλλά που οι καθυστερημένοι έβγαλαν τον G.W. Bush. Εδώ βλέπει κανείς πιθανό να βγει μπροστά ένας άνθρωπος με γνώσεις, ήθος, αποφαστιστικότητα και ηγετικά χαρακτηστικά και να στηριχθεί από τα πολιτικά κόμματα ή τα ΜΜΕ?

Και ακόμα και αν έβγαινε πιστεύετε ότι υπάρχει επιστροφή για εμάς? Υπάρχει ρεαλιστική λύση για τη χώρα μας?
12/01 01:52  shareholder-cs
Ζαχαρία δεν νομίζω οτι οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν πραγματικά το περιθώριο να μειώσουν τιμές περιορίζοντας το περιθώριο κέρδους.Οι περισσότερες λειτουργούν οριακά απο πλευράς κερδοφορίας.
Αν το κάνει κανείς, θα είναι ισχυρότερος των άλλων, θα έχει αντοχές και θα προσβλέπει οτι σε ορατό χρόνο μπορεί να εξουθενώσει και να κλείσει τις πλέον αδύναμες ανταγωνίστριες ενισχυοντας το μερίδιο αγοράς του, ακόμα και αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα να περάσει σε οριακές ζημιές.

Δες τι έλεγα για το πόλεμο του γάλακτος
http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=17900&blid=14

Μπορεί επίσης να κλέβει κανείς μερίδιο απο κάποιο παραπληρωματικό κλάδο, οπως συμβαίνει τωρα, όπου οι αεροπορικές εταιρείες με τα χαμηλά εισητήρια που υιοθέτησαν το τελευταίο εξάμηνο κλέβουν ουσιαστικά τους πελάτες της ακτοπλοίας, γεμίζοντας και τη τελευταία θέση σε κάθε πτήση...

Οσο για το τι μπορεί κανείς να κάνει, οι Aμερικάνοι λένε:
"If you don't ask, you don't get." και "When there is a will, there is a way..."
Δεν ξέρω αν είναι ρομαντικά, το Αμερικάνικο όνειρο πάντως έχει αναδείξει πολλούς απο το μηδέν.
Και σίγουρα το σύστημα είχε στη διάθεσή του πολλούς λευκούς να "φυτέψει", στη προεδρία, αλλά αυτή ήταν η πρωτη φορά που διάλεξε έγχρωμο.
Μια προηγούμενη φορά παρολίγο να βγάλει κάποιον με το εντελώς "αμερικάνικο" όνομα Μιχάλης Δουκάκης. Θυμίζω οτι τους Ελληνες πριν δεκαετίες τους έλεγαν "dirty Greeks"...
Αρα αν πιστεύεις οτι δεν γίνεται κάτι ν' αλλάξει, σιγουρα δεν θα αλλάξει.
Αν το πιστεύεις, μπορεί όμως και να γίνει...
12/01 11:48  Βασίλης Βιλιάρδος
romanov: Το σενάριο του «πληθωριστικού αποπληθωρισμού» είναι αφενός μεν παράδοξο, αφετέρου τρομακτικό. Ελπίζω να μην εμφανισθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν δυστυχώς όλες οι προϋποθέσεις – κυρίως το υποτιμημένο «Ελληνικό €», κατά περίπου -30% σε σχέση με το Γερμανικό.

zachmour: Η «ποιότητα» των συλλογισμών σας είναι υψηλή και ταυτόχρονα αρκετά ρεαλιστική. Ελάχιστες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την εμπειρία μου, έχουν περιθώρια μείωσης τιμών. Εάν υπήρχε ή επιλεγόταν (πράγμα δυσκολότερο) ένας άνθρωπος με τα χαρακτηριστικά που αναφέρετε, θα υπήρχε δυνατότητα επιστροφής. Κατά την άποψη μου, είναι μονοδρομημένη για τη χώρα μας μία «απεχθής» λύση, η οποία θα μας παρουσιαστεί εκείνη τη στιγμή που θα τη θεωρήσουμε ιδανική – εκτός εάν αντιδράσουμε έγκαιρα, μεθοδικά, σοβαρά και μαζικά.

shareholder: Για κάθε χώρα υπάρχει ένα κατάλληλο «πολιτικό σύστημα» ή «όνειρο», το οποίο δεν είναι εφαρμόσιμο στις άλλες. Η Ελλάδα δεν είναι Αμερική – ούτε στις αντιλήψεις, ούτε στο μέγεθος, ούτε στη δομή. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα των Η.Π.Α. είναι η «δεύτερη ευκαιρία», η οποία δυστυχώς είναι ανύπαρκτη στη χώρα μας. Για παράδειγμα, στις Η.Π.Α. η πτώχευση θεωρείται εμπειρία, ενώ ένας πρώην επιτυχημένος επιχειρηματίας που τελικά έκανε κάποιο (έστω σοβαρό) λάθος και απέτυχε, δεν διστάζει, ούτε «ντρέπεται» κοινωνικά, να δουλέψει έμμισθα σε κάποια οικοδομή. Εδώ όμως υπερισχύει το «σύμπλεγμα» (εθνικά και ατομικά), το οποίο συχνά «τιμολογείται», ενώ ακόμη πιο συχνά οδηγεί στη «φαυλότητα».
12/01 12:48  zachmour
Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια που όπως έγραψε και ο Χρήστος πρωτύτερα έχουν μεγαλύτερη σημασία καθώς προέρχονται έναν κατά τα φαινόμενα ιδιαίτερα αξιόλογο άνθρωπο.

Συγγνώμη που θα γίνω λίγο φορτικός αλλά διαβάζοντας το: "...Κατά την άποψη μου, είναι μονοδρομημένη για τη χώρα μας μία «απεχθής» λύση, η οποία θα μας παρουσιαστεί εκείνη τη στιγμή που θα τη θεωρήσουμε ιδανική – εκτός εάν αντιδράσουμε έγκαιρα, μεθοδικά, σοβαρά και μαζικά." θα ήθελα να ρωτήσω 2 πράγματα:
1) Ποια είναι η απεχθής λύση που θα μας παρουσιαστεί κατά τη γνώμη σας?
2) Στο εκτός και αν αντιδράσουμε έγκαιρα και μαζικά, θα ρωτήσω ας πούμε ότι αντιδράσαμε έγκαιρα και μαζικά: Προς ποια κατεύθυνση? Υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημά μας?
3) Με βάση την κατάσταση της χώρας είχα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για καλό και για κακό σκόπιμο θα ήταν να στείλω κάποια χρήματα εκτός Ελλάδος όπως άλλωστε είναι και της μόδας. Διαβάζοντας όμως το χθεσινό άρθρο στο casss.gr και γνωρίζοντας και από άλλες πηγές και δημοσιεύματα ότι τον δρόμο της Ελλάδας τον ακολουθούν Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και έστω και από απόσταση και η Γαλλία αναρωτιέμαι τι θα ήταν πιο ασφαλές να κάνει κανείς τα χρήματά του. Στον χρυσό εγώ δεν πολυπιστεύω οπότε δεν αποτελεί για μένα option...
12/01 16:32  Βασίλης Βιλιάρδος
zachmour: (1) Εάν το γνώριζα «τεκμηριωμένα», θα το είχα γράψει (2) Ενδεχομένως προς την κατεύθυνση της άμεσης μείωσης του χρέους μας, κυρίως μέσω της μετατροπής των ελλειμμάτων σε πλεονάσματα (με τη βοήθεια του μηδενισμού των περιττών δαπανών και της δραστικής μείωσης των υπολοίπων - όχι μέσω της πώλησης δημοσίων επιχειρήσεων ή της υπερβολικής φορολόγησης), της «απαίτησης» αντικειμενικού ελέγχου των δημοσίων οικονομικών, του περιορισμού του εξωτερικού νέου δανεισμού και της επιστροφής των χρημάτων από εκείνους τους «δημόσιους λειτουργούς» που τυχόν κατασπατάλησαν (ή υπεξαίρεσαν) αποδεδειγμένα δημόσιους πόρους (3) Νομίζω ότι η «μόδα» που αναφέρετε θα επιδεινώσει σημαντικά τα προβλήματα της Οικονομίας μας. Άλλωστε δεν αξίζει, δεν προσφέρει και είναι μάλλον επικίνδυνο να έχει κανείς ένα πανάκριβο σπίτι, σε μία γειτονιά γεμάτη πεινασμένους. Επενδυτικά, δεν είμαι δυστυχώς σε θέση να γνωρίζω τι είναι καλύτερο. Τέλος, στη Γαλλία δεν αναφέρθηκα. Σας ευχαριστώ πολύ για την εκτίμηση και την επικοινωνία.
12/01 16:43  zachmour
Να είστε καλά και να συνεχίσετε όσο μπορείτε να γράφετε άρθρα τόσο ενδιαφέροντα και μεστά από χρήσιμες πληροφορίες.
12/01 17:38  Frixos
Αγαπητoίμου όλα όσα αναφέρετε σωστά ή λιγότερο σωστά, εφαρμόσιμα ή μερικώς εφαρμόσιμα , ως πολίτες,ζητάμε να τα υλοποιήσουν ποιοί? Αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με όλους εμάς?. Αυτοί που δε κοπίασαν, αυτοί που δεν γνωρίζουν τι είναι το ένσημο και το ξύπνημα τα βαθιά χαράματα να προλάβεις να κτυπήσεις κάρτα στις 6, αυτοί που ...που ...που... Αυτοί που είναι απέναντί μας. Η ιστορία μας δείχνει τρόπους να πάρουμε αυτά που δικαιούμαστε και αυτοί όλοι τους να πάνε εκεί που τους αρμόζει. Όλα τα άλλα μένουν λόγια -λόγια και πάλι λόγια. Μπροστάρη θέλουμε, γκισέμι να μας οδηγήσει, μυαλό να μας εμπνεύσει, ψυχή να μας εμψυχώσει και τότε ...έ τότε δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν όλοι τους.

Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να ανεχόμαστε , τόσα χρόνια τώρα ,αυτές τις "πολιτικές" πράξεις, γιατί θα πρέπει να απαλλάσουμε τους υπεύθυνους από τα εγκλήματά τους σε βάρος της πατρίδας μας, σε βάρος μας?

Το άρθρο 120 του συντάγματός μας γιατί το έχουμε? Δεν συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησή του?
"Ασφαλής και άριστη είναι η δημοκρατία, στην οποία η κάθε αδικία τιμωρείται εξίσου από τους παθόντες και τους μη παθόντες απ' αυτή."
"Οι καιροί ου μενετοί"
Σόλων ο Αθηναίος

Σχετικά με το blog
Μακροοικονομικά θέματα, πολιτικές απόψεις και μικροοικονομικές αναλύσεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις