Βασίλης Βιλιάρδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Είμαι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχω εκδώσει το βιβλίο «Υπέρβαση Εξουσίας» και γράφω οικονομικές αναλύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πρόσφατες εκδόσεις "Η κρίση των κρίσεων" σε τρία βιβλία.
Σύνδεσμοι


ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ
3953 αναγνώστες
Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010
15:40

Είναι κρίμα, αν όχι «εθνική αυτοκτονία», το να «αγοράσει» κανείς ολόκληρη την Ελλάδα, μόλις για 110 δις € - προκαλώντας εμφύλιους πολέμους, καθώς επίσης καθιστώντας τους κατοίκους της μουζίκους, υποτελείς, θύματα και καταδιωκόμενα «φοροδοτικά υποζύγια»

  
******************
 
Συμπληρώνοντας το άρθρο μας «Ο ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ» και θεωρώντας επίκαιρο ένα παλαιότερο, το οποίο δημοσιεύσαμε στις 25.04.2010, όταν δηλαδή μας ανακοινώθηκε η αυθαίρετη «προσφυγή» της Ελλάδας στο ΔΝΤ και η «διακυβέρνηση» της από μία σκιώδη, μη εκλεγμένη εξουσία (μία νέα «χούντα», κατά κάποιον τρόπο, μία δύναμη κατοχής καλύτερα), με οδηγό τις «μαύρες βίβλους» των «αναθεωρημένων μνημονίων», παραθέτουμε ακόμη μία φορά το «σύνδεσμο», στο τέλος της ανάλυσης μας.
 
Ίσως οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ το ότι, η εκάστοτε «εισβολή» του ΔΝΤ επιτυγχάνεται συνήθως (όχι πάντοτε) μέσω ολοκληρωτικά φιλελεύθερων «νεοσοσιαλιστικών» κυβερνήσεων, των οποίων συχνά ηγούνται «καλόβολοι» πρωθυπουργοί, ήρεμοι, κατά προτίμηση με αγγελικό «προσωπείο», τους οποίους σπάνια «υποπτεύονται» οι Πολίτες (όπως στο παράδειγμα της Αργεντινής) - ενώ είναι άριστα εκπαιδευμένοι και από αρκετά χρόνια πριν «προγραμματισμένοι», έτσι ώστε να φέρνουν με επιτυχία εις πέρας τη «διαβολική» τους «αποστολή» (συχνά βέβαια, το ΔΝΤ «καλύπτει» και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης - το πανάρχαιο «παιχνίδι» του καλού και του κακού).         
 
Συνεχίζοντας στο θέμα μας, έχουμε την άποψη ότι, εάν υπάρξει μία συναινετική, μία εθελούσια πρόθεση μας (μία ελεύθερη δηλαδή απόφαση των Πολιτών της χώρας μας, μετά από δημοψήφισμα), να συμμετέχουμε σαν Πολίτες στην εξόφληση του χρέους, υπό την απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση της άμεσης απομάκρυνσης του ΔΝΤ, η  κατάσταση θα αλλάξει ραγδαία – αφού είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι, οι δανειστές μας απεύχονται μία τέτοια ενέργεια (μάλλον προτιμούν να είμαστε στον «ορό»).  
 
Πιστεύουμε, χωρίς όμως να μπορούμε να το τεκμηριώσουμε, αφού δεν γνωρίζουμε το πραγματικό μέγεθος της «περιουσίας» μας (υπόγειος πλούτος κλπ),  ότι οι «δανειστές» μας δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να εξοφλήσουμε το χρέος μας. Φυσικά, δεν σκεφθήκαμε την «εισφορά» σαν «μέτρο», σαν «διαταγή» δηλαδή της κυβέρνησης, αλλά σαν μία από τις διαφορετικές λύσεις (Εθνικά ομόλογα κλπ) προς εξέταση (προφανώς θα υπάρχουν πολλές άλλες που εμείς δεν έχουμε σκεφθεί – αλλά θα έπρεπε να αναλύσει μία κυβέρνηση με τόσους οικονομικούς συμβούλους, η οποία δεν θα επιθυμούσε βέβαια να θεωρηθεί ότι «προδίδει» τους Πολίτες της), επειδή:  
 
(α) Είναι κρίμα, αν όχι «εθνική αυτοκτονία», τονα «αγοράσει» κανείς ολόκληρη την Ελλάδα, μόλις για 110 δις €, καθιστώντας τους κατοίκους της υποτελείς, θύματα και καταδιωκόμενα «φοροδοτικά υποζύγια» (αφού ψηφίζονται νόμοι, σύμφωνα με τους οποίους ένα απλό «φορολογικό σφάλμα», χαρακτηρίζεται σαν «κακουργηματική πράξη» – ξέπλυμα μαύρου χρήματος). Τουλάχιστον αυτά τα 110 δις € θα μπορούσαμε να τα διαθέσουμε μόνοι μας (ομόλογα) – πόσο μάλλον με τις συνθήκες που συμφώνησε η κυβέρνηση μας με το ΔΝΤ (εγγύηση τη δημόσια περιουσία, με δόσεις σε τρία χρόνια - δηλαδή, 37 δις το χρόνο). Σε κάθε περίπτωση, τις λύσεις ριζικού περιορισμού ή μηδενισμού του χρέους που αναλύσαμε, δεν τις θεωρούμε απλά έντιμες, ηθικές ή «πατριωτικές», αλλά συλλογικά «ιδιοτελείς» και ωφελιμιστικές.    
 
Υπολογίζοντας ότι θα γίνει μεταφορά πόρων, από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο (μέσω του φορολογικού πληθωρισμού, καθώς επίσης των αυξημένων άμεσων φόρων), περίπου 12% επί του ετήσιου ΑΕΠ (240 δις €), θεωρούμε ότι θα μεταβιβαστούν συνολικά γύρω στα 29 δις € το χρόνο ή 87 δις € στα τρία χρόνια (υποθέτουμε πολύ περισσότερα, αφού η υποδούλωση μας θα διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια). Επομένως, θα ήταν απείρως προτιμότερη η ανάληψη της χρηματοδότησης εκ μέρους μας – γεγονός που θα υποχρέωνε τους δανειστές μας να συμμετέχουν και αυτοί, όπως συνήθως γίνεται όταν πτωχεύει μία εταιρεία (άλλωστε σαν επιχείρηση μας αντιμετωπίζουν και όχι σαν ανθρώπους – πόσο μάλλον σαν Πολίτες μίας ελεύθερης χώρας).  
 
(β) Η ελεύθερη Οικονομία βασίζεται και στις «ανατρεπτικές» λύσεις, οι οποίες όμως δεν μπορεί να είναι «δικτατορικές», αλλά συναινετικές. Βέβαια, θεωρώντας ότι «το πάθημα θα μας έγινε πια μάθημα», όλες οι (επώδυνες προφανώς) λύσεις, προϋποθέτουν τον στενό έλεγχο των κυβερνήσεων εκ μέρους μας, καθώς επίσης την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου – με την παραδειγματική τιμωρία εκείνων των Πολιτικών, οι οποίοι υπεξαίρεσαν δημόσια περιουσία, διεφθάρησαν από τις πολυεθνικές και οδήγησαν την Ελλάδα, όλους εμάς δηλαδή και τα παιδιά μας, στο χείλος της χρεοκοπίας. Το σημαντικότερο δε από όλα, θα ήταν η «κατάργηση» γενικά των επαγγελματιών-πολιτικών, οι οποίοι δρουν, νομοθετούν και συμπεριφέρονται, ακριβώς όπως οι ευγενείς, την εποχή της φεουδαρχίας (όλοι οι υπόλοιποι, όπως εμείς σήμερα, θεωρούνταν «μουζίκοι»).      
 
(γ) Οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, έτσι ή αλλιώς, θα υποφέρουν - ενώ οι μεγάλες πολυεθνικές δεν θα είχαν κανένα οικονομικό πρόβλημα να «συνδράμουν» στην εξόφληση του χρέους. Οι όποιες επενδύσεις τους άλλωστε, οι οποίες ενδεχομένως θα προσελκυσθούν από την κυβέρνηση μας, θα βασίζονται, όπως συνήθως, σε ειδικές «φοροελαφρύνσεις» – οι οποίες θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό μας. Όσον αφορά τις τράπεζες (όσο ακόμη παραμένουν ελληνικές) και το πρόβλημα που θα τους προκαλέσει η «εισφορά», αφενός μεν ήδη υποφέρουν (πιστωτική συρρίκνωση), αφετέρου θα μας έφθανε ακόμη και μία τράπεζα - ενώ δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν «πόλεμοι», χωρίς οδυνηρές απώλειες.   
 
(δ) Η «εισφορά» έχει ήδη λειτουργήσει στη Γερμανία το 1952, τέσσερα χρόνια μετά τη νομισματική μεταρρύθμιση του 1948 (άρα κάποιος συνταγματικός τρόπος θα υπάρχει, αφού θα ήταν βέβαια εκούσια), ενώ θωρήθηκε σαν μία  από τις βασικότερες προϋποθέσεις του «γερμανικού θαύματος» (θαύματα δεν γίνονται). Επίσης, είναι «δίκαιη» (σε αντίθεση με τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι επιβαρύνουν κυρίως τις χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις – ιδίως αυτές που η κατανάλωση για είδη πρώτης ανάγκης, απαιτεί σημαντικό ποσοστό της αμοιβής τους), αφού αυτός που δεν έχει αποταμιεύσεις δεν θα συμβάλει καθόλου, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επίσης όχι (οφείλουμε να επισημάνουμε εδώ ότι, τόσο ο πτωχευτικός νόμος, όσο και ο διακανονισμός των χρεών, ήταν μία εξαιρετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μας), αυτός που έχει 10.000 € θα επιβαρυνθεί με 2.000 (20%), ενώ αυτός που διαθέτει 1.000.000 € θα πληρώσει 200.000 €.       
 
(ε)  Ακόμη και το 40% της εκούσιας «εισφοράς» από τις καταθέσεις μας (τα οποία θα μπορούσαν να μας επιστραφούν αργότερα επειδή, εάν εξοφλούσαμε τους δανειστές μας, ο προϋπολογισμός μας θα επιβαρυνόταν με λιγότερους τόκους έως και 20 δις € ετήσια – 6% επιτόκιο για άνω των 320 δις € χρέος), θα μας κοστίσει λιγότερο, σε μεσοπρόθεσμο διάστημα – πόσο μάλλον εν όψει μίας πολύ πιθανής χρεοκοπίας, με την ολοκληρωτική απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας.   
 
Για παράδειγμα, με πάνω από 10% ετήσια μείωση της αγοραστικής αξίας των καταθέσεων μας (φορολογικός πληθωρισμός και αυξημένοι άμεσοι φόροι), οι 100.000 € αποταμιεύσεις, θα αντιστοιχούν το επόμενο έτος το πολύ σε 90.000 €, το μεθεπόμενο σε 81.000, μετά σε 72.900, σε 65.610 κοκ. Επομένως, μέσα σε τέσσερα χρόνια θα χαθούν ανεπιστρεπτί το ελάχιστο 34.390 € ή το 35% περίπου – ενώ σε μία δεκαετία θα μηδενισθούν (εκτός και αν μεταναστεύουμε όλοι μας στη Γερμανία, όπου οι καταθέσεις μας θα χάνουν μόλις 1%, όταν τις καταναλώνουμε, ενώ τα εισοδήματα μας θα αυξάνονται – αντί, όπως εδώ, να μειώνονται συνεχώς).
 
Ταυτόχρονα, θα περιορίζεται η αξία των ακινήτων μας ραγδαία (η Τουρκία, επί εποχής ΔΝΤ, υποχρεώθηκε σε τέσσερις υποτιμήσεις, σε μηνιαίους μισθούς 200 €, σε μαζικές απολύσεις, σε τεράστια πτώση της αγοράς ακινήτων κλπ), όπως επίσης και η απόδοση τους (ενοίκια). Δυστυχώς, για τους περισσότερους από εμάς, είναι δύσκολη η κατανόηση της έννοιας των «διαφυγόντων εσόδων» - από μειωμένα ενοίκια, υφέσεις, υποτιμήσεις, περιορισμό αγοραστικών αξιών κλπ.
 
Εν τούτοις, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο μέγεθος τους, εάν θέλουμε οι αποφάσεις μας να στηρίζονται σε ρεαλιστικά κριτήρια και όχι στη διασπορά ψευδών ελπίδων, εκ μέρους των «ιθυνόντων». Με ύφεση της τάξης του -4%, με φορολογικό πληθωρισμό άνω του 7% και με επιτόκια μεγαλύτερα του 5%, η θανατική καταδίκη, η χρεοκοπία δηλαδή μίας χώρας, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη – όπως επίσης η εξαθλίωση των Πολιτών της, σε συνδυασμό με την εξόντωση της μεσαίας τάξης και τον «ενταφιασμό» της κοινωνικής συνοχής.    
 
Συνεχίζοντας, ο παρακάτω Πίνακας Ι αναδεικνύει τα αποτελέσματα μίας πιθανής εισφοράς μας - εάν βέβαια το δημόσιο, σταματούσε να παράγει ετήσια ελλείμματα, μειώνοντας τις υπέρογκες δαπάνες του και χωρίς αύξηση της φορολόγησης:   
 
ΠΙΝΑΚΑΣ Ι: Εισφορά 40% επί καταθέσεων 200 δις €, από την «εξοικονόμηση» πληθωρισμού, φόρων και τόκων (σε δις €)
 
Έτος
Εισφορά
Εξοικονόμηση*
Εξοικονόμηση τόκων**
 
 
 
 
2011
80,00
20,00
4,80
2012
 
18,00
4,80
2013
 
16,20
4,80
2014
 
14,60
4,80
 
 
 
 
Όφελος
 
68,80
19,20
* Εξοικονόμηση αγοραστικής αξίας, από πληθωρισμό και άμεσους φόρους, ύψους 10% ετησίως. Θεωρούμε εδώ ότι οι επί πλέον φόροι πληρώνονται από τις καταθέσεις αφού, εάν πληρώνονται από τα μηνιαία εισοδήματα μας, το ποσόν αυτό δεν αυξάνει τις καταθέσεις – οπότε το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. 
** Επί δανείου 80 δις €, με 6% επιτόκιο (ακολουθούν λοιπές προϋποθέσεις)
 
Από τον Πίνακα Ι φαίνεται καθαρά ότι, μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, το κράτος θα μπορούσε θεωρητικά να μας επιστρέψει τουλάχιστον τα 19,20 δις € της «εισφοράς» μας – ενώ, εάν συνυπολογίσουμε την αγοραστική αξία των χρημάτων μας, ύψους 68,80 δις €, η οποία δεν θα χανόταν, θα ήμασταν ωφελημένοι κατά συνολικά 8 δις € (88 δις μείον τα 80 δις της εισφοράς). Εάν σε αυτά υπολογίσουμε και την ωφέλεια μας από την πιθανή διαγραφή του 40% των δημοσίων χρεών από τους τοκογλύφους-πιστωτές μας (περί τα 100 δις €), το παραπάνω αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο.
 
Πόσο μάλλον εάν η κυβέρνηση μας, αντί να «αναλώνεται» άσκοπα, ενεργούσε «ορθολογικά», επιταχύνοντας τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, τη θεσμοθέτηση του διπλογραφικού λογιστικού συστήματος στο δημόσιο (επίσης στα κόμματα) και την κατάρτιση Εθνικού Ισολογισμού – στον οποίο να φαίνεται όχι μόνο το παθητικό της χώρας, αλλά και το Ενεργητικό, όχι δηλαδή μόνο οι υποχρεώσεις της, αλλά και τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία. Προφανώς, ένα από τα αποτελέσματα μίας τέτοιας μεθοδικής «καταγραφής», θα ήταν η αξιολόγηση μας από τις διεθνείς εταιρείες να είναι ουσιαστική - γεγονός που θα μείωνε αναμφίβολα τα επιτόκια δανεισμού τόσο της Ελλάδας (κατά τουλάχιστον 4%), όσο και των επιχειρήσεων της.            
 
(στ) Οι λύσεις είναι σε άμεση συνάρτηση με το σωστό χρόνο εφαρμογής τους. Πολύ πιο γρήγορα ίσως από ότι φανταζόμαστε, θα χάσουμε πολύ περισσότερα, από αυτά που «συναινετικά» (όχι έντιμα από ηθικής πλευράς, αλλά από ωφελιμιστικής) και έγκαιρα θα δίναμε μόνοι μας. Ήδη φαίνεται ότι ο ΟΣΕ θα υποχρεωθεί σε εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του, έναντι των οφειλών του στο κράτος (!) – κάτι που αποκτά μόνο νόημα, εάν αποτελεί το «προ-στάδιο» της εκχώρησης της στους ξένους δανειστές μας. Όσο και αν είμαστε εναντίον των «επαγγελματιών» συνδικαλιστών, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, αυτοί κατάφεραν τελικά και έσωσαν τη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της Βραζιλίας από τα «νύχια» του Καρτέλ.       
 
(ζ) Η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από τα «μνημόνια» για πάρα πολλά χρόνια (όσο και αν προσπαθούν δυστυχώς να μας πείσουν για το αντίθετο κάποια «αλλοτριωμένα» ΜΜΕ), εάν δεν πάψει αμέσως να δανείζεται από το ΔΝΤ. Αδυνατούμε ειλικρινά να κατανοήσουμε τους «πανηγυρισμούς» για την εκταμίευση των δόσεων του ΔΝΤ (5,5 δις το Μάιο - 2,57 δις € τώρα), γνωρίζοντας ότι πληρώνουμε τοκογλυφικά επιτόκια πάνω από 5% (5% συν έξοδα), ότι απλά εξοφλούνται οι ξένοι ιδιοκτήτες των ομολόγων μας (ενώ μας ανακοινώνεται εσφαλμένα ότι οδηγούνται στην πληρωμή μισθών και συντάξεων), ότι σύντομα θα πρέπει να τα επιστρέψουμε και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταφέρουμε να εξοφλήσουμε το ΔΝΤ – εκτός βέβαια εάν γυρίσει δεκαετίες πίσω η χώρα μας και εξαθλιωθούν οι Πολίτες της.
 
(η) Έχουμε φυσικά τη δυνατότητα να λειτουργήσει πλεονασματικά το κράτος μας στο απώτερο μέλλον, αλλά πολύ περιορισμένες πλέον πιθανότητες αποπληρωμής του σημερινού μας χρέους - πόσο μάλλον όταν «ενοικιαστεί» ερήμην μας, για 99 χρόνια, η δημόσια περιουσία μας (η κυβέρνηση μας δεν μπορεί να επιτρέψει την κατάσχεση των περιουσιακών μας στοιχείων, εάν δεν εξασφαλίσει τη συμφωνία των 3/5 του Κοινοβουλίου - παρά το ότι δυστυχώς συναίνεσε σε κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ΔΣΑ). Για παράδειγμα, θα επιτρεπόταν να ενοικιασθεί η Ακρόπολη και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι προσφέρουν έσοδα, όπως επίσης άλλες ελληνικές «πλουτοπαραγωγικές πηγές» - τουριστικές και μη.  
 
(θ) Η χώρα μας δεν πρέπει να υποχρεωθεί σε μία «ελεγχόμενη» χρεοκοπία και σε υποχρεωτική έξοδο της από την Ευρωζώνη. Ο μοναδικός ίσως λόγος σήμερα που πρέπει να μείνουμε στην Ευρωζώνη, είναι η αποφυγή  ενός εμφύλιου πολέμου (ΔΥ εναντίον ΙΔ κλπ), ενός «συμβατικού» ή «τρομοκρατικού» (η απειλή μας έγινε «εμφανής», τόσο με την επίσκεψη του πρωθυπουργού της γείτονας χώρας το μήνα της εισβολής του ΔΝΤ, όσο και με τη βομβιστική ενέργεια στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη), αλλά και μίας καταστροφικής χρεοκοπίας.
 
Ολοκληρώνοντας, δεν υπάρχει προφανώς «συλλογική ευθύνη» (θα ήταν μία «ολοκληρωτική» σκέψη), αλλά πρόκειται για ένα υπαρκτό πρόβλημα όλων μας, το οποίο μόνο συλλογικά μπορεί να επιλυθεί ριζικά. Ταυτόχρονα, θα επιτυγχανόταν μία δικαιότερη αναδιανομή εισοδημάτων (οι πλέον εύποροι Πολίτες μάλλον κέρδισαν περισσότερα από τη διαφθορά και τη διαπλοκή της Πολιτικής), οπότε δεν είναι άδικη η μεγαλύτερη επιβάρυνση τους - η οποία θα επιτάχυνε την έξοδο μας από την ύφεση και θα διευκόλυνε τα μέγιστα μία καινούργια αρχή, στηριγμένη σε υγιείς, «παραγωγικές» βάσεις.
 
Έτσι μόνο θα διατηρήσουμε ανέπαφη την εθνική μας κυριαρχία, γα την οποία οι πρόγονοί μας πλήρωσαν πολύ περισσότερα – θυσιάζοντας τις ζωές τους, ενώ εμείς απλά καλούμαστε να θυσιάσουμε ένα μέρος της περιουσίας μας. Διαφορετικά, θα αναγκασθούν τα παιδιά μας, τα οποία θα μεγαλώσουν άνεργα και υποδουλωμένα, να πληρώσουν πολύ περισσότερα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους – για τον τόπο δηλαδή που θα ζήσουν τα ίδια, θα δημιουργήσουν και θα μεγαλώσουν τα δικά τους παιδιά.
 
Τέλος, είμαστε σίγουροι ότι, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και η κυβέρνηση μας, γνωρίζουν ακριβώς τι είναι συμφέρον για την Ελλάδα και τους Πολίτες της - οπότε οφείλουμε να μην αμφιβάλουμε για την καλύτερη δυνατή (και τη χωρίς τυχόν λάθη πλέον) εκπλήρωση των καθηκόντων τους, τα οποία «απορρέουν» από το «λειτούργημα» τους   
 
Αθήνα, 22. Σεπτεμβρίου 2010
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ
 
 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
33 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

22/09 22:23  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Να αγοράσουμε το χρέος μας και αντί για τόκους το Κράτος να συμψηφίζει φόρους,αφού αυτοί που θα είναι σε θέση να το αγοράσουν ,σίγουρα θα πληρώνουν φόρους.
Το ερώτημα βέβαια είναι που θα βρούν οι τραπεζίτες τα χρήματα των καταθέσεων?
Ας τα πάρουν από την ΕΚΤ με εγγύηση τα ομόλογα των καταθετών.
23/09 01:01  τσατσαρα
Κε Βιλλιάρδο, ευχαριστούμε για τα άρθρα σας, την επιμονή και υπομονή σας να μας εξηγείτε τα οικονομικά θέματα.
Είναι αρκετά δύσκολο, για τους περισσότερους από εμάς, που δεν έχουμε κάνει οικομικές σπουδές να κρίνουμε αυτά που προτείνετε αν και φαίνονται πολύ σωστά.
Νομίζω ότι το μνημόνιο οδηγεί πλέον τους περισσότερους κλάδους των εργαζομένων σε μη ανατρέψιμες οικονομικές καταστάσεις που μέρα με τη μέρα θα συνειδητοποιούνται από τους περισσότερους με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Είναι καλό οι συλλογικοί φορείς αυτών των εργαζομένων, γιατί τίποτα δεν είναι κατορθωτό σε ατομικό επίπεδο, να συνεργαστούν μεταξύ τους, οικονομολόγοι, δικηγόροι, βιοτέχνες, υπάλληλοι, αγρότες, μεταφορείς, όποιοι τέλος πάντων πιστεύουν ότι σε επίπεδο ηγεσιών των επαγγελματικών επιμελητηρίων η συνδικαλιστικών φορέων αντέχουν το διάλογο, ώστε να παρουσιαστούν ενωμένοι και αποφασισμένοι να ανατρέψουν τις εισαγόμενες καταστροφικές οικονομικές πολιτικές. Οι συζητήσεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα και να δημοσιοποιούνται στο κόσμο, ώστε ο απλός εργαζόμενος να μην χάσει την ελπίδα και παραιτηθεί από διεκδικήσεις.
Ο ΔΣΑ προσφεύγει στην δικαιοσύνη κατά του μνημονίου στις 8-10-2010, επίσης υπάρχει μια πρωτοβουλία πανεπιστημιακών και μη οικονομολόγων για συνολική εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, δυστυχώς η συμπαθης τάξη των δημοσιογράφων δεν ασχολείται με την προβολή τους.
Ο χώρος της κτηνοτροφίας που γνωρίζω έχει δόσει τέτοια δείγματα. Μπροστα στον τεράστιο κίνδυνο να πουληθεί η Δωδώνη, οι κτηνοτρόφοι δεν μπορείται να φανταστείτε τι υπερβάσεις έχουν κάνει στις συμπεριφορές και σκέψεις τους, στην Ηπειρο δεν υπάρχουν κόμματα στους κτηνοτρόφους, μόνο ο κοινός αγώνας για την διατήρηση του επαγγέλματος τους.
Η εξουσία δεν διαθέτει πλέον χρήματα για να εξαγοράσει συνειδήσεις, νομίζει ότι όλοι είναι πλέον του χεριού της.Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της σημερινής καταστασης.Αν μπορούσαν να δίνουν κοινό αγώνα οι διάφορες επαγγελματικές τάξεις, αυτό θα έδινε κουράγιο και προοπτ
23/09 01:03  τσατσαρα
Eυχαριστώ για τη φιλοξενία.
23/09 01:16  τσατσαρα
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν επιβεβαίωσε, μιλώντας σε θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την υποψία που είχε ο ελληνικός λαός - ότι δηλαδή η Κομισιόν, η κυβέρνηση Παπανδρέου και το ΔΝΤ εξαπάτησαν με το περιβόητο Μνημόνιο τους Ελληνες προτάσσοντας ως πρόσχημα τρομοκράτησης του πληθυσμού το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του προϋπολογισμού προκειμένου να πετύχουν άλλους στόχους, τους οποίους δεν τολμούσαν να ομολογήσουν δημόσια! «Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος», δήλωσε χωρίς περιστροφές ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ που προίσταται της ομάδας των ξένων οικονομικών επικυρίαρχων της πατρίδας μας, ο οποίος περιέφερε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στο Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι, «αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας».

Aπό το άρθρο του Δελαστίκ στο Εθνος.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&pubid=31312948
23/09 10:57  Βασίλης Βιλιάρδος
ΚΥΠΡΙνΟΣ: Σωστές και οι δύο τοποθετήσεις σας. Ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν οι τράπεζες, μία κρατική θα έφτανε για την ομαλή λειτουργία της Οικονομίας μας.

Τσατσάρα: Συμφωνώ σε σχέση με το «μνημόνιο» - όπως και με το ότι, η Ελλάδα είναι ένα «πειραματόζωο» του διεθνούς Καρτέλ. Δυστυχώς, διαθέταμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις (δημόσιο χρέος, ελλείμματα, διαφθορά, διαπλοκή, πολιτικός καιροσκοπισμός κλπ) για τη διεξαγωγή του πειράματος.

Εάν δεν καταφέρουμε εμείς να διώξουμε τους εισβολείς, η υποδούλωση του δυτικού κόσμου είναι δεδομένη (εδώ υπάγονται οι «διαρθρωτικές» αλλαγές – η υποταγή μας καλύτερα στο δεκάλογο του Καρτέλ). Για τη Δωδώνη, δείτε αν θέλετε το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2183.aspx
23/09 11:47  romanov
Η απελευθέρωση των επαγγελμάτων!
http://taxalia.blogspot.com/2010/09/blog-post_8302.html
25/09 20:15  jan1448
Μπουρου μπουρου πολλη και περισπουδαστη αναλυση για το χρεος. Μα αυτο ακομη και για οσους δεν το ειχαν ηδη καταλαβει εχει ξεπερασθει μετα την δηλωση του κ. Τομσεν (Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν ήταν τόσο το δημόσιο χρέος αλλά οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας).
Αν ηταν δυνατον να υλοποιηθουν, εστω και στοιχειωδως, καποιες απο τις σκεψεις/προτασεις που υπαρχουν στο αρθρο δεν θα ειμασταν σε αυτη την κατασταση τωρα σε οτι αφορα το χρεος (ακου συναινετική, εθελούσια απόφαση των πολιτών να συμμετέχουμε στην εξόφληση του χρέους, ακου διπλογραφικο συστημα στο δημοσιο και εθνικος ισολογισμος, για ποια χωρα μιλαμε; εννοω χωρις επιβολη απο τους "εισβολεις" που υποδουλωνουν τον δυτικο κοσμο -ειναι η Ελλαδα ο δυτικος κοσμος;- η υπονοειται κατι αλλο;).
Τελος παντων αν υπαρχει δυνατοτητα να αποφυγουμε την υποδουλωση και τις διαρθρωτικες αλλαγες, εισαγοντας τα παντα και εξαγοντας τιποτε τοτε, θα, ειμαστε η πρωτη χωρα που, θα, εχει υλοποιησει το οικονομικο αεικινητο και πραγματικα, τοτε, θα επιτυχουμε, με την μεθοδο του οικονομικου αεικινητου, την εξοφληση και των υπαρχοντων και των μελλοντικων χρεων και δεν χρειαζομαστε ουτε οικονομολογους ουτε οικονομικους αναλυτες ουτε τιποτε. Θα τα καταφερουμε ετσι, με σκετη εθνικη υπεριφανεια. Τι μελαγχολικο...
26/09 09:42  Βασίλης Βιλιάρδος
Romanov: Οι τοποθετήσεις και οι απόψεις του βουλευτή στο βίντεο είναι εξαιρετικές. Ειδικά σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα των ιδιοκτητών φορτηγών, μετά το άνοιγμα του επαγγέλματος τους, απέναντι στις πολυεθνικές ή στις εταιρείες της Τουρκίας, οι οποίες με τη μισή τιμή πετρελαίου και αμοιβές 200 € θα εισβάλλουν στην Ελλάδα, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς. Αν θέλετε, δείτε το http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2193.aspx

Jan1448: Λυπάμαι αν σας κουράζουν οι (περισπούδαστες) αναλύσεις. Δυστυχώς, μου είναι πολύ δύσκολο να μην τεκμηριώνω όσο καλύτερα μπορώ τις απόψεις μου, οπότε αναγκαστικά προκύπτουν μεγάλα κείμενα. Σε σχέση με τις λύσεις για την Ελλάδα, οι οποίες προφανώς δεν είναι εύκολες, δείτε αν θέλετε (και αν δεν σας κουράζει) μία από τις πολλές στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/1674.aspx
27/09 01:59  jan1448
Διαβασα το αρθρο "Ο Ελληνικος δρομος". Ειναι κατι τελειως διαφοερετικο απο "Το μειζον διακυβευμα". Σαν αλλος να εγραψε το ενα και αλλος το αλλο. Στο "Ο Ελληνικος δρομος" οι πολλες στιβαρες χρησιμες πληροφοριες (που δεν κουραζουν αντιθετα ενδιαφερουν), στηριζουν τις αναλυσεις και κανουν πειστικες τις προτασεις. Στο "Το μειζον διακυβευμα" οι μαλλον πολιτικες προτασεις ουσιαστικα αποτελουν υποθεσεις επι υποθεσεων ( αυτο που αναφερω σαν περισπουδαστο μπουρου μπουρου)
27/09 12:48  Βασίλης Βιλιάρδος
Jan1448: Σέβομαι την άποψη σας, αν και το άρθρο αναφέρεται σε ένα προηγούμενο, όπου εμφανίζονται αναλυτικά μεγέθη (στο http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2182.aspx ). Σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία.
28/09 13:55  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Περι θηρίου στο οποίο αναφέρεστε σε άλλο άρθρο σας, σας παραπέμπω σε σημερινή ανάρτηση του capital:
http://www.capital.gr/News.asp?id=1055194
και φυσικά στο 13ο κεφάλαιο στ. 13 της Αποκάλυψης του Ιωάννου.
Τυχαίο;
Εγώ πάντως δε νομίζω.
28/09 15:15  Βασίλης Βιλιάρδος
ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ: Γράφοντας «θηρίο» σε προηγούμενο άρθρο μου (αν εννοείτε αυτό), αναφερόμουν στο τέρας του ολοκληρωτισμού (της δικτατορίας, του φασισμού, του απολυταρχικού καπιταλισμού). Το «Κεφάλαιο» (ειδικά το τραπεζικό/τοκογλυφικό), περιγράφεται διεθνώς σαν «Κτήνος». Για την «Αποκάλυψη» δεν έχω θέση – εκ φύσεως, δεν πιστεύω σε μεταφυσικές ερμηνείες και σε μελλοντικές, μη τεκμηριωμένες «υλιστικά» προβλέψεις). Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την επικοινωνία.
30/09 18:49  milkman
Γερμανια υπερανω ολων.
Η συνθηκη της Ρωμης εγινε κουρελοχαρτο και οι Βρυξελλες μετατραπηκαν σε ενα υπερεθνικο αντιδημοκρατικο οργανισμο με τους λομπιστες να κυριαρχουν,απολυτα υποταγμενες στα κελευσματα του "ΚΑΡΤΕΛ".
Δυστυχως η Ευρωπη οπως την οραματιστηκαμε μας τελειωσε.
Οσο αναφορα τις αποζημιωσεις:
Στις 3 Οκτωβριου,ψηφιζεται στην γερμανικη βουλη ,η παυση καταβολης γερμανικων αποζημιωσεων.Παει μας τελειωσε και αυτο.Σιγα που θα τα ζητουσαμε.
Χωρα υποτελων.

01/10 14:00  τσατσαρα
Ke Βιλλιάρδο , διάβασα με προσοχή τα άρθρα που προτείνετε παραπάνω, και ξαναθέτω το ερώτημα, υποστηρίζετε την ακύρωση του μνημονίου στα ελληνικά δικαστήρια?

Ο ΔΣΑ προσφεύγει στην δικαιοσύνη κατά του μνημονίου και η υπόθεση εκδικάζεται στις 8-10-2010, και πάρα πολλών άλλων θιγομένων τάξεων.
01/10 14:04  τσατσαρα
02/10 09:56  Βασίλης Βιλιάρδος
Milkman: Συμφωνώ μαζί σας και σας ευχαριστώ για την πληροφορία, σχετικά με τις αποζημιώσεις. Εάν τυχόν μία χώρα κυβερνάται από «υποτελείς», δεν σημαίνει ότι μπορεί να χαρακτηρισθεί στο σύνολο της χώρα υποτελών. Εκτός βέβαια και αν δεν αντιδράσει, όταν συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύει η εθνική της κυριαρχία – κάτι που δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμη.

Τσατσάρα: Δεν θυμάμαι εάν έχετε θέσει ξανά το ερώτημα, αλλά η απάντηση μου είναι προφανώς καταφατική. Αν θέλετε, δείτε ένα κείμενο μου στο http://www.x-hellenica.gr/PressCenter/Articles/2184.aspx
03/10 15:24  romanov

Σχετικά με το blog
Μακροοικονομικά θέματα, πολιτικές απόψεις και μικροοικονομικές αναλύσεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις