Βασίλης Βιλιάρδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Είμαι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχω εκδώσει το βιβλίο «Υπέρβαση Εξουσίας» και γράφω οικονομικές αναλύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πρόσφατες εκδόσεις "Η κρίση των κρίσεων" σε τρία βιβλία.
Σύνδεσμοι


ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ
3483 αναγνώστες
Τρίτη, 31 Μαΐου 2011
11:55

 

Η αναγκαιότητα προσανατολισμού της Ελλάδας, η χρεοκοπία της Πολιτικής, οι μέθοδοι αντιμετώπισης της κρίσης, οι αιτίες της υπερχρέωσης, το πρόβλημα της τευτονικής Ευρωζώνης και οι ελπίδες από την έκρηξη ωριμότητας των Πολιτών
 
**********************
 
Στο επίκεντρο των οικονομικοπολιτικών συζητήσεων της εποχής μας, με αφετηρία το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ευρίσκονται οι δύο διαφορετικοί τρόποι αντιμετώπισης της - οι οποίοι «ανακαλύφθηκαν» στο παρελθόν από τη Δύση:
 
(α) Η πολιτική του «επεκτατικού προϋπολογισμού», με στόχο την καταπολέμηση της ύφεσης και της ανεργίας, η οποία στηρίζεται ουσιαστικά στη θεωρία του Keynes - αν και σήμερα έχει άλλου είδους σκοπιμότητες, αφού εφαρμόζεται από τη νεοφιλελεύθερη αμερικανική «σχολή» και το ιδιωτικοποιημένο αστυνομικό κράτος που έχει επιβάλλει. Στα πλαίσια της πολιτικής αυτής επιλέγεται η στοχευμένη αύξηση των δημοσίων δαπανών, καθώς επίσης της ποσότητας χρήματος, ταυτόχρονα με την «υιοθέτηση» χαμηλών παρεμβατικών επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
 
Πρόκειται ουσιαστικά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης με τη βοήθεια της ανάπτυξης - με απώτερο στόχο όχι τόσο τον απόλυτο περιορισμό των δημοσίων χρεών, όσο τη μείωση του δείκτη του χρέους, σε σχέση με το ΑΕΠ. Σε τελική ανάλυση, επιλέγεται πολύ λογικά ο ελεγχόμενος πληθωρισμός, αντί της ύφεσης και της ανεργίας, ενώ το κράτος που ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική σήμερα, οι Η.Π.Α. δηλαδή, είναι αφενός μεν υπερχρεωμένο και ελλειμματικό, αφετέρου πολυπολιτισμικό – όπου τυχόν αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές αναταραχές.    
 
Ίσως οφείλουμε να συμπληρώσουμε εδώ ότι, σύμφωνα ουσιαστικά με τον Keynes: “Η ευημερία ενός έθνους δεν μετριέται με τα υλικά στοιχεία του Ενεργητικού του - αφού το χρυσάφι, τα κτίρια, οι δρόμοι, τα ορυχεία, τα εργοστάσια και τα δάση δεν εξανεμίσθηκαν το 1932, παρά το ότι το ΑΕΠ των Η.Π.Α. περιορίσθηκε στο μισό, μέσα σε τρία μόλις έτη”. Κατ’ επέκταση, η ιδιωτική και η δημόσια περιουσία της Ελλάδας, η χρηματιστηριακή αξία των επιχειρήσεων της, ο πλούτος της γενικότερα δεν έχει χαθεί, ούτε περιοριστεί, επειδή αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη κρίση - όπως μάλλον θέλουν οι διεθνείς τοκογλύφοι να πιστεύουμε, τοποθετώντας μας ψευδή και εκβιαστικά διλήμματα.
 
Συνεχίζοντας στον Keynes, “Η ευημερία, όπως και οι οικονομικές κρίσεις, δεν είναι θέματα «δόξας» του παρελθόντος, όσο επιτευγμάτων του παρόντος. Ακριβώς για το λόγο αυτό μετριέται με βάση τα εισοδήματα που κερδίζουμε. Όταν λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς σε ατομικό επίπεδο (άρα όλοι μας σε συλλογικό επίπεδο) απολαμβάνουμε υψηλά εισοδήματα, τότε το έθνος μας ευημερεί. Όταν μειώνεται το συνολικό ατομικό (ή εθνικό) εισόδημα, τότε έχουμε ύφεση και το έθνος μας υποφέρει”.
 
Επομένως, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε άμεσα, εάν πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε τη χώρα μας (πλαίσιο προσανατολισμού), είναι να αρχίσουμε όλοι μαζί να κερδίζουμε χρήματα – να έχουμε εισοδήματα δηλαδή και όχι απλά να περιορίζουμε τις ζημίες. Στα πλαίσια αυτά, το να «φυγαδεύονται» οι αποταμιεύσεις στο εξωτερικό ή να σταματούν οι επενδύσεις, δεν είναι μόνο εγκληματικό, αλλά και ανόητο – επειδή αφενός μεν σήμερα οι ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από τα ρίσκα, αφετέρου δε αποτελεί τον ασφαλέστερο τρόπο για να οδηγηθούμε στην απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας, στη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, καθώς επίσης στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.           
 
(β) Η πολιτική του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», με στόχο τη σταθερότητα του νομίσματος, η οποία στηρίζεται ουσιαστικά στη θεωρία του Hayek (treasury view) – αν και σήμερα έχει άλλου είδους σκοπιμότητες, αφού «επιβάλλεται» από τη Γερμανία: από ένα επίσης ιδιωτικοποιημένο αστυνομικό κράτος, με απώτερο σκοπό την κυριαρχία του στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο (εννοούμε πάντοτε το τευτονικό κράτος εν κράτει, το οποίο «επιβάλλεται» αυταρχικά από το κλαμπ του Βερολίνου – σε καμία περίπτωση τους Γερμανούς Πολίτες, οι οποίοι ήδη υποφέρουν τα πάνδεινα από τον συγκεκριμένο «μηχανισμό εξουσίας»).
 
Για την αντιμετώπιση της κρίσης επιλέγεται η μείωση των δαπανών ή/και η αύξηση των φόρων, καθώς επίσης η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων - με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, καθώς επίσης τον περιορισμό των δημοσίων χρεών, σαν απόλυτο μέγεθος.
 
Εάν κατανοήσουμε εδώ ότι τα κράτη δεν έχουν παραδόξως Ισολογισμούς, οπότε «προβάλλεται» μόνο το Παθητικό τους (δημόσιο χρέος), ενώ δεν υπολογίζεται καθόλου το εκάστοτε Ενεργητικό (δημόσιες επιχειρήσεις, έργα υποδομής κλπ.), θα συνειδητοποιήσουμε πως τα περιουσιακά στοιχεία τους δεν αποτυπώνονται πουθενά - παρά το ότι περιορίζουν το Παθητικό, μειώνουν το χρέος δηλαδή, εάν πουληθούν. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικό τέχνασμα των υποστηρικτών των ιδιωτικοποιήσεων, με τη βοήθεια του οποίου εξαναγκάζουν τα κράτη να ακολουθούν τις εντολές τους – με απώτερο στόχο τη λεηλασία των δημοσίων επιχειρήσεων και την αποκρατικοποίηση της εξουσίας.  
 
Συνεχίζοντας, υπό τη συγκεκριμένη πολιτική, η εσωτερική ανάπτυξη δεν αποτελεί στόχο, όπως επίσης όχι η αύξηση της ποσότητας χρήματος και η μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων. Σε τελική ανάλυση, «προτιμώνται» η ύφεση και η ανεργία (των άλλων), αντί του πληθωρισμού, αφού το κράτος που επιβάλλει σήμερα τη συγκεκριμένη πολιτική, η Γερμανία δηλαδή, είναι πλεονασματικό - με ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, με υψηλή ανταγωνιστικότητα, με ελάχιστη ανεργία, με τις αποταμιεύσεις των Πολιτών της σε μετρητά, καθώς επίσης με τεχνητά υποτιμημένο νόμισμα, λόγω της «συμμετοχής» της στην Ευρωζώνη. 
 
Ίσως οφείλουμε να υπενθυμίσουμε εδώ ότι, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης «προκρίθηκε» η θεωρία του Keynes (ενεργητική καθοδήγηση της Ζήτησης), αντί αυτής του Hayek - η οποία δήθεν «φοβόταν» περισσότερο τον πληθωρισμό από την ανεργία. Στα πλαίσια αυτά, ειδικά μετά τα 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η δύση δεν επέστρεψε στον κλασσικό φιλελευθερισμό (A.Smith) - αφού σε όλα σχεδόν τα βιομηχανικά κράτη παρέμβαινε ενεργά το δημόσιο και εγκαταστάθηκε ο κοινωνικός καπιταλισμός.
 
Για αρκετά χρόνια (μέχρι τη δεκαετία του 70, όπου «απελευθερώθηκε» το δολάριο από τα «δεσμά» του πολυτίμου μετάλλου, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και ξεκίνησε η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού), τα νομίσματα ήταν συνδεδεμένα με το χρυσό. Υπήρχαν επίσης τελωνεία και δασμοί, ενώ ελέγχονταν η κυκλοφορία των κεφαλαίων – πολύ σοσιαλιστικές και επικίνδυνες «πρακτικές» κατά τον Hayek και ειδικά κατά τον μαθητή του M.Friedmanσχολή του Σικάγου»).
 
Τέλος, ειδικά όσον αφορά την πολυσυζητημένη σήμερα «ανταγωνιστικότητα», πρέπει να κατανοήσουμε ότι αποτελεί ένα συγκριτικό και όχι ένα απόλυτο «μέγεθος». Για παράδειγμα, εάν οι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες (η Κίνα για τους δικούς της λόγους) επιλέξουν να εργάζονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επειδή ζουν σε παγωμένα κλίματα και δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την ιδιωτική τους ζωή ή για τις όποιες απολαύσεις, τότε οι χώρες του νότου θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το ίδιο - εάν επιθυμούν να διατηρήσουν την «συγκριτική» ανταγωνιστικότητα τους, τη «θελκτικότητα» τους καλύτερα για το διεθνές Κεφάλαιο. 
 
Κατά την ίδια λογική, εάν οι βόρειες χώρες συνεχίσουν να διατηρούν περιορισμένη την κατανάλωση τους, αυξάνοντας τις αποταμιεύσεις τους (οι οποίες «εκβάλλουν» στις επενδύσεις και από αυτές στην παραγωγικότητα), τότε οι νότιες θα χρεοκοπήσουν - εάν δεν τις μιμηθούν επακριβώς.         
 
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
 
Περαιτέρω, εάν συνεχίσει να ακολουθείται η «πολιτική» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η οποία αποκλείει τον περιορισμό των δημοσίων χρεών με τη βοήθεια του πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων, καθώς επίσης με την αύξηση της ποσότητας χρήματος («τύπωμα» από την ΕΚΤ), η κατάσταση θα παραμείνει εκρηκτική.
 
Εάν δε η «τευτοκρατούμενη» Ευρώπη «επιμείνει» προκλητικά στην υπερβολική εσωτερική υποτίμηση (μειώσεις μισθών και λοιπών «αξιών»), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης εκ μέρους των Πολιτών των πλεονασματικών χωρών, αλλά ούτε και από τις παραγωγικές επενδύσεις τους εντός της Ευρωζώνης, η χρεοκοπία πολλών χωρών της ζώνης του Ευρώ είναι μάλλον δεδομένη – εάν δεχθούμε καλοπροαίρετα ότι δεν είναι προγραμματισμένη από τη Γερμανία.
 
Στα πλαίσια αυτά είναι φανερό ότι, το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα, αλλά η Γερμανία – η οποία αναπτύσσεται μάλλον «μερκαντιλιστικά», εις βάρος όλων σχεδόν των εταίρων της.
 
Ειδικότερα, εάν υποθέσουμε ότι η χώρα μας «εγκατέλειπε» τη ζώνη του Ευρώ, αναγκαζόμενη να υποτιμήσει το νόμισμα της και να χρεοκοπήσει «νομοτελειακά» (λόγω του διπλασιασμού των εξωτερικών χρεών της κλπ.), όλες οι υπόλοιπες χώρες δεν θα είχαν απολύτως κανένα όφελος – αντίθετα, θα υποχρεώνονταν σε τεράστιες, αλυσιδωτές χρηματοπιστωτικές ζημίες, τις οποίες έχουμε την άποψη ότι δεν μπορεί να αντέξει ούτε καν ολόκληρο το σύστημα (άρθρο μας).  
 
Από την άλλη πλευρά, εάν τυχόν εγκατέλειπε τη ζώνη του Ευρώ η Γερμανία, θα μπορούσε ίσως να αντέξει την υποχρεωτική ανατίμηση του νομίσματος της, χωρίς να χρεοκοπήσει - παρά τη σημαντική μείωση των εξαγωγών που θα είχε τότε, αφού κατευθύνονται κυρίως εντός Ευρώπης (κατά σχεδόν 75%).
 
Οι υπόλοιπες όμως χώρες θα είχαν πλέον τεράστια οφέλη – μεταξύ άλλων τη δυνατότητα να επιλέξουν τον ελεγχόμενο πληθωρισμό αντί για τη χρεοκοπία τους, να διατηρήσουν ανταγωνιστικό το υπερτιμημένο Ευρώ («συμπλέοντας» με τις Η.Π.Α. και χωρίς να υποχρεώνονται στις «αμυντικές επιθέσεις» της υπερδύναμης, μέσω του ΔΝΤ), να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στον υπόλοιπο πλανήτη, να μειώσουν πληθωριστικά τα ελλείμματα και τα χρέη τους, καθώς επίσης πάρα πολλά άλλα - τα οποία θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο εάν «ανεξαρτητοποιούνταν» από τη Γερμανία.
 
Βέβαια, υπάρχει μία ακόμη λύση, στην οποία έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν: η ομοσπονδιακή ένωση ή, καλύτερα, η δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
 
Εν τούτοις, επειδή η λύση αυτή προϋποθέτει αφενός μεν «αρετές», τις οποίες δεν διαθέτει δυστυχώς η σημερινή, τευτονική Γερμανία (αλληλεγγύη κλπ.), αφετέρου πολλούς συμβιβασμούς εκ μέρους όλων των κρατών-μελών, ιδίως των Πολιτών τους, θεωρούμε ότι η μόνη ρεαλιστική εκδοχή, η οποία τουλάχιστον θα εμποδίσει τις αλλεπάλληλες χρεοκοπίες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία κλπ.), είναι η άμεση απομόνωση της Γερμανίας από την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την «δασμολογική» προστασία της ΕΕ από την κίτρινη γάγγραινα.    
 
Κλείνοντας, όπως έχουμε επισημάνει αρκετές φορές στο παρελθόν, όλα όσα ακούγονται περί αδυναμίας της χώρας μας να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα ή το δημόσιο χρέος της, αλλά και τα διάφορα διλήμματα που συχνά τοποθετούνται από το «παρασκήνιο», δεν υπηρετούν σε καμία περίπτωση την αλήθεια. Κατά την άποψη μας,αυτό που «υπόγεια» επιχειρείται είναι ο εκφοβισμός των Ελλήνων – όχι μόνο με στόχο τη λεηλασία του εθνικού πλούτου τους αλλά, επίσης, με απώτερο σκοπό είτε την κατάλυση της «τευτονικής» Ευρωζώνης εκ μέρους των Η.Π.Α., έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσει η ηγεμονία του δολαρίου, είτε την πλήρη υποδούλωση της ΕΕ, εκ μέρους της Γερμανίας (άρθρο μας).       
 
Ολόκληρο το άρθρο στο:
 
 
Αθήνα, 31. Μαΐου 2011

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
9 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
Σχόλια

31/05 12:23  memories
κατά την φτωχή μου άποψη ότι και να κανει η Αμερική το έχει χάσει το παιχνίδι με το δολλάριο. Να προσπαθησει να το συντηρησει μπορεί αλλα οι αγορες δεν ειναι τυφλές
31/05 13:47  geokalp
μου άρεσε ιδιαίτερα το "κλείνοντας"
συμφωνούμε
θεωρώ όμως ότι η Γερμανία δρα απλά ως τοπικός επικυριάρχος κι όποτε θολώνει οι κυριάρχοι της διαλύουν τις αμφιβολίες της
31/05 22:00  giotch
Καλησπέρα σας
Η ως τώρα συνολική προσέγγιση δείχνει ότι παρά τις θετικές προσπάθειες που έγιναν η κατάσταση αναδεικνύει μια ελλάδα δυσλειτουργικη κ ασθενέστερη.παρόλα αυτα έστω κ μέσα σε αυτό το προβληματικό πλαίσιο- μπορεί κ πρέπει να καταγραψεί ως προς τα δικα της συμφέροντα κάποια θετικά βήματα..
η πρόκληση είναι η εξεύρεση ενός ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτυγχάνει τους στόχους της ρύθμισης των χρεών
κ την ίδια στιγμή να είναι οικονομικά αποτελεσματική κ πραγματική.
κατά την άποψη μου -πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ των εμπλεκομένων συμφερόντων,- με δυναμικό τρόπο να αναπτύξουμε τα διεθνει πρότυπα -.όλη αυτή η κατάσταση εκφράζει το τέλος μιας εποχής όπου πλέον δεν μπορούμε μόνοι μας να εξασφαλίσουμε με της θεμελιώδεις ανάγκες της κοινωνίας μας αλλά πρέπει να ενταχθούμε σε αυτό το πολύκρατικό σύστημα κ να εξελιχθούμε στον ιστορικό μας χώρο σύμφωνα με τα κοινωνικοπολιτικα δεδομένα.και αυτό γιατί η κοινωνία μας δεν εκφράζεται μόνο στην νομικά εκλογη θεσμικών οργάνων αλλά στον
πνευματικό πολιτισμό στις ιδέες ,σε αρχές κ αξίες.είναι ανάγκη να δημιουργηθεί το απαραίτητο οικονομικό μοντέλο που θα διασφαλίζει την διαθεσιμότητα των αγαθών την επιβίωση κ το ευ ζην της κοινωνίας.
είναι σημαντικό να θυμίσω ότι στην ελλάδα δεν μπορεί οι ιδιωτικοποιήσεις να γίνουν όπως στις υπό μετάβασή χώρες γιατί είναι άλλο το πολιτικό σκηνικό κ σίγουρα με αυτα τα πεπαλαιωμενα μοντέλα ΘA εμφανιστούν έντονα φαινόμενα διαφθοράς
δημιουργώντας λαϊκή δυσφορία.τέλος, οι εξελίξεις στην περιοχη, μας ευνοούν ώστε να επαναδημιουργήσουμε τιςσχέσεις μας με τις "εκδημοκρατισμενες"πλέον χώρες της περιοχής (αραβικες) ΚΑΙ να είναι αυτό το οποίο θα διαπραγματευτούμε με τους συνομιλητές μας αφού αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη τους.
ευχαριστώ πολύ.
05/06 11:21  Βασίλης Βιλιάρδος
Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ιστορική αναδρομή στην οθωμανική αυτοκρατορία, η χρεοκοπία της, η νέα τουρκική δημοκρατία, το μεσοδιάστημα, η μεγάλη κρίση του 2001, η κατάληψη της εξουσίας, το μνημόνιο, η εξαθλίωση, η επόμενη ημέρα και η μόνιμη σχέση με το ΔΝΤ

Στο: http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2357.aspx

ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΣΥΜΒΕΙ, ΕΑΝ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Απαντήσεις στο: http://www.cosmo.gr/Finance/Hellas/326654.html
05/06 18:09  tsapari
Η κοιτίδα της τευκτονικής Hansa ήταν το Luebek, στο Luebek πρωτοεμφανίστηκε και το βακτήριο E-Coli τυχαίο?
06/06 20:10  ΚΥΠΡΙνΟΣ
Βασίλη μπορείς να δεις λίγο αυτό?

τα δραχμικά ομόλογα της περιόδου 1992-2000 ενσωμάτωναν προσδοκίες δραχμικού πληθωρισμού και για αυτό είχαν επιτόκια της τάξης του 11%.
μετά την είσοδο στο ευρώ και την λεηλασία στο ΧΑΑ ο πληθωρισμός έπεσε στο 2%. για τα εναπομείνατα χρόνια έως την λήξη τους, τι επιτόκια πληρώναμε, μήπως πάλι 11%?
Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος του χρέους. . . τι ποσά δανειστήκαμε και για πόσα χρόνια εισπράτονταν δραχμικά επιτόκια σε ευρώ.

07/06 11:37  Βασίλης Βιλιάρδος
Κυπρίνος: Δεν χρειάζεται να το δώ, αφού πιθανολογώ ότι έχεις δίκιο. Είναι αυτονόητο το επιτόκιο που αναφέρεις για τα δάνεια πριν από την είσοδο μας στην Ευρωζώνη. Πολύ σωστά δε, το πρόβλημα είναι το επιτόκιο (τόκοι) και όχι αυτού καθεαυτού το χρέος. Δεν είναι "έντιμο" να δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες με 1% και να δανείζουν το δημόσιο με 5%.
07/06 11:46  oberon
http://viliardos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=31210&blid=363

06/05 19:16 oberon
κ. Βιλιάρδο,

Ευχαριστώ για το - έστω γενικό - συγκαταβατικό σχόλιό σας.
Μήπως είναι λογικό να περιμένω κάποια συμπαράσταση, κάποια ... επίσκεψη, κάτι εποικοδομητικό ;
Εκτός αν η σωστή κατεύθυνση είναι κάτι αδιάφορο, ουτοπικό κ.λ.π.

Κατά τα άλλα, αν ο "ρεαλισμός" οδηγεί σε απαισιοδοξία, τότε ίσως δεν είναι ρεαλισμός.
Προσωπικά προτιμώ τις λύσεις και μάλιστα out of the box, ιδίως όταν οι in the box ...

Ελληνιστί : εξακοντισμός σκέψης !
07/06 11:51  oberon
Ίσως παρέπεσε, ίσως ήταν άκομψη, ίσως ήταν δύσκολη, ίσως χρειαζόταν ένας μήνας …

Τί γνώμη έχετε κ. Βιλλιάρδο για το άρθρο μου :

«ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ σε … ένα νοικοκυρεμένα»
Δευτέρα, 9 Μαΐου 2011 12:27
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ ALPHABANK

http://ermakos.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=31324&blid=440
07/06 18:32  Βασίλης Βιλιάρδος
Oberon: Θέλω να γνωρίζετε ότι εκτιμώ τόσο εσάς, όσο και τις απόψεις σας - οι οποίες όμως είναι (κατά την υποκειμενική μου άποψη) συνήθως αρκετά επιθετικές. Σχετικά με τις τράπεζες, έχω γράψει αρκετά κείμενα - ίσως περισσότερα από όσο θα έπρεπε. Επομένως, δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να συμπληρώσω.
07/06 22:18  oberon
κ. Βιλιάρδο,

Ευχαριστώ για την εκτίμησή σας.
Ευχαριστώ και για την καλοπροαίρετη και έμμεση υπόδειξη.
Είναι πράγματι οι απόψεις μου επιθετικές, αλλά εναντίον ποιού ; Και, αν για να πετύχει μια ποσπάθεια χρειάζεται επίθεση, έχει προτεραιότητα το savoir vivre ;

Πολύ φοβάμαι ότι α-ι-σ-θ-ά-ν-ε-σ-θ-ε ότι σας επιτίθεμαι, ενώ οι ερωτήσεις μου είναι απολύτως ουσιαστικές. Και το αισθάνεσθε κατά τη γνώμη μου γιατί δυσφορείτε στην προοπτική να γ-ί-ν-ε-ι κάτι, σύμφωνα ακόμα και με αυτά που γράφετε.

Για τις τράπεζες δεν γνωρίζω καν αν έχετε βρει χρόνο να διαβάσετε το άρθρο μου.
Κάπως έτσι μένει τουλάχιστον δισήμαντο το "δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να συμπληρώσω".

Με την ευκαιρία πάντως, λίγος Αριστοτέλης :
"Όπως κάνουμε πόλεμο για να έχουμε ειρήνη,
έτσι αποκτούμε πλούτο για να έχουμε ελεύθερο χρόνο".
Αν λέει κάτι ...

Σχετικά με το blog
Μακροοικονομικά θέματα, πολιτικές απόψεις και μικροοικονομικές αναλύσεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις