Βασίλης Βιλιάρδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
Είμαι οικονομολόγος, πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Έχω εκδώσει το βιβλίο «Υπέρβαση Εξουσίας» και γράφω οικονομικές αναλύσεις σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Πρόσφατες εκδόσεις "Η κρίση των κρίσεων" σε τρία βιβλία.
Σύνδεσμοι


ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
1727 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Μαΐου 2013
15:43

 

Ποτέ μέχρι σήμερα δεν υπήρξε μία τόσο μεγάλη απόσταση, μία πλήρης αποσύνδεση καλύτερα, μεταξύ των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων παγκοσμίως (με εξαίρεση κυρίως την Ελλάδα) και της οικονομικής πραγματικότητας. Οι κεφαλαιακές αγορές είναι στα ύψη, ενώ η οικονομική κατάσταση των απλών ανθρώπων έχει γκρεμιστεί στα τάρταρα – με την ανεργία να καταγράφει συνεχώς νέα υψηλά. Τα πραγματικά εισοδήματα, με αποπληθωριστικούς όρους, μειώνονται συνεχώς, ενώ οι χρηματιστηριακοί δείκτες ακολουθούν μία ανοδική πορεία άνευ προηγουμένου. Κάτι θα καταρρεύσει με πολύ άσχημο τρόπο.
 
***************************************
 
Η Ελλάδα, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, είναι αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, μετά τα τεράστια λάθη (ΔΝΤ, μνημόνια, διαδοχικά PSI κλπ.) των τελευταίων κυβερνήσεων της: με την αύξηση κεφαλαίου του τραπεζικού της συστήματος.
 
Αν και η αύξηση αυτή είναι εγγυημένη, αφού έχει εξασφαλιστεί από το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θεωρούμε πως η συμμετοχή ή μη του ιδιωτικού τομέα είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της πατρίδας μας.
 
Ειδικότερα, η πλήρης κάλυψη του απαιτούμενου 10%, πολύ περισσότερο του 12%, θα σήμαινε ότι οι ιδιώτες επενδυτές πιστεύουν στις μελλοντικές προοπτικές του τραπεζικού μας συστήματος - επομένως, της Ελληνικής Οικονομίας. Επίσης, κάτι πάρα πολύ σημαντικό: το ότι θεωρούν αρκετό το ποσόν της αύξησης κεφαλαίου που επιχειρείται.
 
Αντίθετα, η περιορισμένη συμμετοχή τους, θα τεκμηρίωνε τις αμφιβολίες τους, οι οποίες θα επιδείνωναν κατά πολύ την ήδη προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - τουλάχιστον όσον αφορά το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα του τακτικού προϋπολογισμού, το τρομακτικό ύψος της ανεργίας, καθώς επίσης τις συνεχιζόμενες χρεοκοπίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
 
Δυστυχώς η ατυχής στάση ορισμένων τραπεζιτών, εάν φυσικά την ερμηνεύουμε σωστά, δεν βοηθάει στην επιτυχία του σημαντικότατου αυτού εγχειρήματος – αφού διαπιστώθηκε η πώληση μετοχών εκ μέρους τους.
 
Χωρίς να είμαστε σε θέση να κρίνουμε την αιτιολογία των πράξεων τους, σύμφωνα με την οποία η πώληση έχει σκοπό τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου, έχουμε την άποψη ότι, η ενέργεια τους αυτή δεν λειτούργησε θετικά στην ψυχολογία των μικροεπενδυτών – με αποτέλεσμα να αποφασίσει ενδεχομένως να απέχει ένα μεγάλο μέρος τους. 
 
Σε κάθε περίπτωση, αν και εμείς θεωρούμε πολύ χαμηλό το ύψος της αύξησης κεφαλαίου, με κριτήριο της παρελθούσες ζημίες, τα επισφαλή δάνεια, την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό κλπ., ευχόμαστε και ελπίζουμε αφενός μεν να είναι αρκετή, αφετέρου να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία – κάτι που θα απαιτούσε να ξεπεράσει η συμμετοχή των ιδιωτών το 12% ή, ακόμη καλύτερα, το 15%.
 
Εάν δε μία επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου των τραπεζών, συνδυαζόταν με τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της Γερμανίας, με βάση την οποία φαίνεται να προγραμματίζεται η πληθωριστική αντιμετώπιση του προβλήματος της υπερχρέωσης (αν και αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεων της πρωσικής κυβέρνησης, λόγω των επικείμενων εκλογών, αλλά και στου σχεδίου Β που έχει επεξεργασθεί), τότε οι προοπτικές της πατρίδας μας θα άλλαζαν ραγδαία.  
 
Πρόσφατο άρθρο μας στο:
 
Αθήνα, 11. Μαΐου 2013

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
Δεν έχει αξιολογηθεί
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Μακροοικονομικά θέματα, πολιτικές απόψεις και μικροοικονομικές αναλύσεις.
Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις